Pulszky Társaság

2020. március 19.

---

Tájékoztató AZ ÉV MÚZEUMA és AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA díjakkal kapcsolatos változásokról

A koronavírus miatt országosan életbe lépett korlátozó intézkedések AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 pályázatainak beadási határidejét nem érintik. A pályázatok benyújtási határideje továbbra is március 27. A bíráló bizottság áprilisra tervezett helyszíni látogatásait azonban elhalasztjuk. Addig is szeretnénk a Magyar Múzeumok Online folyóiratban minél több információt közzétenni a jelölt kiállításokról, akár virtuális túra formájában. AZ ÉV MÚZEUMA 2020 díjra pályázók pedig már elküldték azon kommunikációs anyagaikat, amelyeket ugyanitt osztunk meg az elkövetkező hetekben. Bővebben

Az eredményhirdetésre és az elismerések átadására várhatóan ősszel, a szeptember 26-ra tervezett Múzeumok Majálisán kerül sor.

Pulszky Közgyűlés

A Pulszky Társaság elnöksége tisztelettel értesíti Önöket, hogy a Társaság április 24-ére tervezett éves közgyűlése a kialakult járványhelyzet miatt későbbre tolódik. A pontos időpontról minél hamarabb, az Alapszabálynak megfelelően tájékoztatni fogjuk tagtársainkat. Kérjük, figyeljék honlapunkat a legfrissebb információkért!

Szünetel a Pulszky-kártyák és matricák átvétele

Az Evangélikus Országos Múzeum a kialakult járványhelyzet miatt 2020. március 15-től határozatlan ideig zárva tart. A Pulszky-kártyák és matricák személyes átvétele ebben az időszakban szünetel.

Aktuális információkért kérjük, kövessék honlapunkat, felmerülő kérdéseikkel pedig forduljanak irodavezetőnkhöz a pulszky.tagsag@gmail.com címen.

Köszönjük megértésüket!

Pulszky30

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 2020. december 5. és 2021. április 16. között több rendezvénnyel és kiadvánnyal kíván megemlékezni működésének 30. évfordulójáról.

Azzal a kéréssel fordulunk tagjainkhoz, a hazai muzeális intézményekben dolgozókhoz, az e területről nyugdíjba vonultakhoz és az elmúlt 30 esztendő múzeum- és kultúrtörténetével foglalkozó szakemberekhez, hogy segítsék a Pulszky Társaság – és ezzel együtt a magyar múzeumügy – történetének, tevékenységének dokumentálását és bemutatását.

Kérjük, hogy aki birtokában van bármilyen, 1988 óta keletkezett és megőrzött dokumentumnak vagy tud ilyen létezéséről. elektronikus formában lehetőleg 2020. április 30-ig küldjék meg nekünk a pulszky30@gmail.com email címre. Bővebben

Múzeum másként

A koronavírus járvány idején a múzeumok is a megszokottól eltérő rendben működnek. Az intézmények zárva tartanak, rendezvények nincsenek, és a munkatársak egy része is otthonából látja el mindennapi feladatait. Előtérbe kerülnek az online elérhető digitális tartalmak, a „home office” pedig számos gyakorlati kérdést felvet az intézményvezetők és a kollégák számára. Ebben a helyzetben kíván segítséget nyújtani a Pulszky Társaság, jó gyakorlatok bemutatásával és ajánlásokkal. Bővebben

Instagram

Főként a külföldi múzeumok közösségi oldalain elindult a #MuseumFromHome és a #MuseumMomentofZen hashtagek használata, az intézmények vidám, megnyugtató, bátorító, motiváló képeket tesznek közzé, segítve az összetartást, kapcsolattartást. Szeretnénk csatlakozni a kezdeményezéshez és ha lehet, minél több hasonló témájú tartalommal megtölteni frissen indított Instagram oldalunkat.

Ebben szeretnénk muzeális intézményeink, kollégáink segítségét kérni, hogy ha van kedvük, küldjenek nekünk képeket (akár kis szöveggel, üzenettel kiegészítve) és mi megosztjuk az Instagram oldalunkon. A képek a múzeumi élethez, művészetekhez kapcsolódjanak, de ezenkívül lehet valakinek a kedvenc gyűjteményi darabja, vagy bármi, ami kedves, szórakoztató.

Várjuk a képeket, további javaslatokat az info@pulszky.hu email címre, s előre is köszönjük segítségüket! 

---

Múzeumozz a szobádból!

A Magyar Múzeumok Online új sorozatában lehetőség nyílik arra, hogy a múzeumok bemutathassák online is elérhető tartalmaikat.

Az eddig elkészült cikkek alapján mások is összegezhetik ez irányú tevékenységüket. Az összeállított szövegeket a berenyi.mariann@gmail.com, valamint sokidia@gmail.com email címekre várják.
Magyar Nemzeti Múzeum   Petőfi Irodalmi Múzeum

Kultúra? Közvetítve! - Lehetőségek az online múzeumi jelenlétre, nem csak a járvány idején

Számos múzeum és galéria különféle kreatív, online megoldással próbálja elérni az otthon maradt kultúrára vágyókat. Bővebben

Felmérés

Közös információgyűjtésbe kezdett a NEMO arról, hogy az európai múzeumok hogyan kezelik a koronavírust. Bővebben

Felhívás - Online múzeumi tartalmak a digitális oktatás támogatására című igényfelmérő kérdőív

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ fokozott erőkkel dolgozik azon, hogy a hazai muzeális intézmények minél hatékonyabban járulhassanak hozzá a digitális oktatásra történő átálláshoz. Ezért egy igényfelmérő kérdőív kitöltésére biztatják a pedagógus kollégákat, melyre 2020. március 25-ig van lehetőségük. Bővebben

MOKK - Online is elérhető kiadványok!

Március 16-tól ingyenesen letölthetővé vált a Múzeumi iránytű sorozat Digitális múzeum című kötete.

"A koronavírus miatt zárva tartó muzeális intézmények munkatársainak ezzel is segíteni szeretnénk a témában való minél szélesebb körű tájékozódást és a hatékony otthoni önképzést." Bővebben

A Múzeumi iránytű sorozat eddig megjelent összes kiadványa ITT elérhető.

---

Összeállította: Joó Melitta