Múzeumandragógiai Tagozat

A tagozat célja, hogy a hazai és nemzetközi felnőtt társadalom múzeumteremtő, tárgygyarapító, őrző és gondozó hagyományait, az élethosszon át tartó tanulást népszerűsítse, e tevékenység elismertségét legitimálja, és további együttműködéseket animáljon.
Ehhez a célhoz az immár 210 éves múltra visszatekintő magyarországi múzeumok is és a több milliós nagyságrendű tárgyat és dokumentumokat naponta kezelő szakember gárda erőfeszítései és sikerei társulnak. Így mindezek együttes, egymást korszerűen kiegészítő kapcsolódásai elősegíthetik a hazai, nemzetközi és egyetemes muzeális értéktárak szerepének újbóli felértékelődését.

Az eltérő életkorú, műveltségű, érdeklődésű felnőtt közösségek igényei, szokásaik megismerése nélkül a jelen s a jövő múzeumai lehetséges látogatóik körét aligha fogják bővíteni. A mostani gyermek-korosztályok számára közvetlen viselkedési mintával szolgáló – főleg helyi és aktívan érdeklődő – felnőttek megbecsülése és bevonása a múzeumi alkotó-teremtő munkába újabb felbecsülhetetlen tárgyi és szellemi gyarapodások eredője lehet Magyarországon.

A Múzeumandragógiai Tagozat a múzeumi felnőttoktatás, felnőttképzés, felnőtt-nevelés feladatai mellett, hangsúlyosan katalizálja a közösségfejlesztést, az örökségközvetítést, az élethosszon át tartó tanulási tevékenységet, a generációk közötti szolidaritás elvének és gyakorlatának elfogadtatását.

A tagozat vezetősége:
alapító elnök: Kurta Mihály múzeumandragógus Miskolc
elérhetősége: +36 70 609 4362; e-mail: kurtamihaly@gmail.com
ügyvezető elnök: Miszné Korenchy Anikó, Múzeumok és Látogatók Alapítvány, Budapest
elérhetősége: +36 30 280 7265; e-mail: mlapitvany@gmail.com
soros társelnök: dr. Kriston Vízi József múzeumi kultúraközvetítő, Kecskemét
elérhetősége: +36 30 370 7978; e-mail: kristonstern@gmail.com
társelnök: dr. habil. Szabó József egyetemi adjunktus, Debrecen
elérhetősége: +36 30 206 0239;  szabo.jozsef@dtv.hu

Kapcsolat: pulszky+mat@gmail.com
Web: www.muzeumandragogia.hermuz.hu

Aktuális hírek

VI. Múzeumandragógiai Konferencia 2017. szeptemberében Budapesten. Bővebben

Korábbi hírek

V. Múzeumandragógiai Konferencia 2016. májusában. Bővebben

Megjelent a pécsi konferenciakötet. Bővebben

IV. Országos Múzeumandragógia Konferencia Pécsett. Bővebben