25 éves a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület

2016. május 6-án, pénteken a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében tartotta idei, ünnepi közgyűlését a múzeumi terület legnagyobb létszámú szakmai szervezete.

Az 1990. december 5-i alakuló ülést követően a Fővárosi Bíróság 1991. április 16-án jegyezte be a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesületet a társadalmi szervezetek nyilvántartásába.

A jubileumi közgyűlésen, amelyen több, az alapítást kezdeményező szakember is részt vett, az EMMI Kulturális Államtitkársága, a Magyar Nemzeti Múzeum, a múzeumi területen működő társszervezetek, a Szlovákiai Múzeumok Szövetsége képviselője, valamint a KKDSZ elnöke mondott rövid köszöntőt, majd Deme Péter, a Társaság elnöke foglalta össze az elmúlt negyedszázad munkájának legfontosabb eredményeit. Kiemelte többek között az 1997-ben indított „Az év múzeuma” és a 2011 óta minden évben meghirdetett „Az év kiállítása” pályázatokat, a Magyar Múzeumok című folyóiratot (amely 1995 és 2008 között nyomtatott formában jelent meg, azóta az interneten érhető el: www.magyarmuzeumok.hu), a 2002-ben sokak közreműködésével készült és megjelent „Magyar Múzeumi Arcképcsarnok” című kiadványt, a széleskörű szakmai egyeztetés után 2011-ben elfogadott Múzeumi Etikai Kódexet, valamint a tagozatok működését.

Ebben az esztendőben a Társaság által 2003-ban alapított Pulszky Ferenc-díjat, kiemelkedő szakmai és közösségi életútjának elismeréseként, Viga Gyula etnográfus, egyetemi tanár, a Társaság alapító tagja kapta. A fiatal szakemberek munkáját díjazó Pulszky Károly-díjat Sári Zsolt etnográfusnak, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum tudományos és ismeretátadási igazgatójának, a Társaság korábbi főtitkárának és Bárd Edit választmányi tagnak, a Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum igazgatóhelyettesének ítélte oda a választmány. A 2014-ben alapított, a társaság szakmai, érdekképviseleti és szervezési munkája terén végzett kiemelkedő munkát elismerő Éri István-díjat első ízben Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgatója, a Társaság korábbi tényleges, jelenleg tiszteletbeli elnöke vehette át.

A 2015-ben díjazott Kecskeméti Tibor, Bogdán Melinda és Török Róbert előadása, a 2015-ös közhasznúsági beszámoló és a 2016-os munkaterv megvitatása és elfogadása után a jelenlévők között érdemi eszmecsere bontakozott ki a Pulszky Társaság jövőbeli tevékenységének főbb elemeiről.

Budapest, 2016. május 6.

Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület