Beszámoló a kismúzeumi tagozat szakmai napjáról

A Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának évenként megrendezett szakmai napjára ebben az esztendőben október 4-én a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum szervezésében került sor. A szakmai napot minden esztendőben az a múzeum rendezheti, amely a megelőző esztendőben a kiemelkedő muzeológiai tevékenységéért kiérdemelte a Kismúzeumi Tagozat és Százhalombatta Város Önkormányzata által 2006-ban közösen alapított Poroszlai Ildikó-emlékplakettet.

A kunszentmártoni Városháza épületében lezajlott program dr. Pusztai Gabriella, a kunszentmártoni Általános Művelődési Központ igazgatójának köszöntőjével kezdődött, majd a város polgármestere Wenner-Várkonyi Attila üdvözölte a megjelenteket. Ugyancsak köszöntötte a szakmai nap résztvevőit Kassai Hajnal az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztályának vezetője és Deme Péter a Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület elnöke. Ezt követően a szakmai nap programjának levezetője Hortiné dr. Bathó Edit, a Kismúzeumi Tagozat elnöke vette át a szót.

A szakmai program elején ünnepélyes keretek között átadták az idei Poroszlai Ildikó-emlékplakettet, amelyet ebben az esztendőben az elnökség, a beérkezett javaslatok alapján, a kisvárdai Rétközi Múzeumnak ítélt oda. A díjat Hortiné dr. Bathó Edit a Kismúzeumi Tagozat elnöke, dr. Vicze Magdolna a százhalombattai Matrica Múzeum igazgatója, illetve a család képviseletében dr. Pálóczi Horváth András régész adta át dr. Vofkori Mária történész-múzeumigazgatónak.

Az ünnepélyes perceket követően az aktuális, múzeumokkal kapcsolatos jogszabályokról egyéb szabályozásokról, aktuális kérdésekről tartott előadást Varga Noémi általános múzeumi referens, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztályának munkatársa.

Az előadást követően Hegedűs Krisztián a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum igazgatója az idén 32 esztendős múzeum rövid történetét és tevékenységét ismertette „Bútorraktártól a látványraktárig” címmel. Dr. Pusztai Gabriella, a múzeum korábbi igazgatója, – folytatva a Hegedűs Krisztián által megkezdett gondolatmenetet – a múzeum 2013. január 1-jét követő átalakulásáról, illetve az Általános Művelődési Központba való integrálódásról, az integrált kulturális intézmény működéséről beszélt.

A két helybeli előadót követte Mészáros Márta, a kiskunfélegyázi múzeum igazgatója, aki a Kiskun Múzeum és a Kiskunfélegyházán működő más kulturális intézményekkel való kapcsolatépítésről, együttműködési lehetőségeikről szólt előadásában. A szakmai nap utolsó előadójaként Béres Mária a tiszaföldvári múzeum igazgatója a Tiszazugi Földrajzi Múzeum intézményi kapcsolatrendszeréről, az egyéb városi intézményekkel kialakított kulturális együttműködési lehetőségekről, valamint az intézmény működéséről számolt be.

Az előadásokat követően a szakmai nap zárásaként a résztvevők közösen megtekintették a kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Látványtárát, illetve a múzeum állandó kiállítását.

Nagy Molnár Miklós