Beszámoló a Pulszky Társaság Kismúzeumi Tagozatának szakmai napjáról

2019. október 9-én Kisvárda adott otthont a Kismúzeumi Tagozat szakmai napjának, amely a Múzeumok és múzeumépületek témáját járta körül.

Dr. Bathó Edit, Leleszi Tibor polgármester, Dr. Bereczki Ibolya

A vendégeket a Városháza dísztermében Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke, Leleszi Tibor Kisvárda város polgármestere és Dr. Vofkori Mária, a Rétközi Múzeum igazgatója köszöntötte.

E napon ünnepélyes keretek között Dr. Bathó Edit, a Kismúzeumi Tagozat elnöke, Dr. Vicze Magdolna, a Matrica Múzeum igazgatója és Dr. Pálóczi Horváth András régész adta át a Poroszlai Ildikó-díjat, amelyet idén kimagasló szakmai munkájának elismeréseként a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstárának ítélt oda a bírálóbizottság. A muzeális intézmény képviseletében Földessy Mariann intézményvezető vette át a díjat. A laudáció itt olvasható. A Szent Bertalan-templom Kincstárában őrzött ötvösművek számszerűségükben és műtörténeti értékeik alapján is kimagasló jelentőségűek.

Dr. Bathó Edit átadja a Poroszlai Ildikó-díjat Földessy Mariannak

A díjátadó után prezentációk következtek, amelyek keretében az előadók saját, speciális épületben működő múzeumaikra irányították a hallgatóság figyelmét. Elsőként Gócsáné Dr. Móró Csilla, a tápiószelei Blaskovich Múzeum történész igazgatója mutatta be intézményét, amely az ország egyetlen olyan kúriamúzeuma, amelynek berendezése a második világháborút sértetlenül vészelte át. Az előadás rávilágított a kis terekben zajló látogatófogadás sajátosságaira, s hogy miként valósíthatók meg a nagy rendezvényeik.

A Kúria után egy egykori istálló épületében elhelyezkedő muzeális intézményről, az idén alapításának 145. évfordulóját ünneplő Jász Múzeumról szóló előadás következett. Dr. Bathó Edit igazgatónő az épület eredeti funkciójából adódó számos kihívás és megoldandó nehézség ellenére hangsúlyozta, hogy sikerült látogatóbarát tereket és bensőséges intézményi légkört megteremteni az elhivatott szakembereknek, ahol a múzeum látogatói, vendégei otthonosan érezhetik magukat.

A résztvevők egy kisebb csoportja

Harmadik előadónk, Varga János a vásárosnaményi Beregi Múzeum etnográfus igazgatója Múzeum a kastélyban címmel megismertette a jelenlévőkkel az egykori Lónyay-kastély történetét, annak funkcióváltásait, muzeális intézménnyé válását. Előadásában kidomborította a kismúzeumok munkatársaira váró kihívásokat, a sok kreativitást igénylő megoldások példatárát vonultatva fel.

A szakmai nap idei házigazdájának, a Rétközi Múzeum igazgatójának, Dr. Vofkori Máriának a prezentációjából pedig megtudhattuk, hogy milyen sokszínű és sokrétű nehézségekkel állnak szemben a múzeumi szakemberek akkor, ha egy egykori zsinagóga épülete szolgál a muzeális intézmény székhelyéül. Egyértelművé vált számunkra, hogy ebben az esetben lehetetlen elvonatkoztatni az eredeti vallási funkciótól, s ez mind a témaválasztások, mind az installációk elkészítése során jelentős hatással van a múzeum munkatársaira. A résztvevő kollégák komoly érdeklődéssel reagáltak arra a polgármesteri bejelentésre, miszerint Kisvárda új múzeumépülettel fog gyarapodni a közeljövőben.

Az igazán jó hangulatú és tartalmas szakmai nap hátralevő részében – a Kisvárdai Csellózenekar muzsikájával „fűszerezett” ebédet követően – tárlatlátogatások, és vezetéssel kísért városnézés várt még a Kismúzeumi Tagozat tagságára.

Találkozzunk jövőre Gyöngyösön, minél többen!

Csoportkép a Poroszlai Ildikó-díj átadása után

A beszámolót készítette: Vidák Tünde igazgató, Marcali Múzeum
Fotók: Bugyi Gábor, Jász Múzeum