Emléktábla Szentléleky Tihamér lakóhelyén

A Pulszky Társaság 2016-ban közgyűlésen emlékezett meg alapításának és bírósági bejegyzésének 25. évfordulójáról. Ez alkalommal is szó esett arról, hogy az előkészítő munkában milyen fontos szerepet játszott dr. Szentléleky Tihamér régész, muzeológus, a hazai múzeumi élet kiemelkedő személyisége. Ő lett 1991 januárjában az Társaság ideiglenes elnöke, majd 1992 októberében az új, immár négy évre megbízott választmány ismét megválasztotta elnöknek. E funkciójában is szakmai megalapozottsággal, következetességgel, szelíd, de határozott fellépéssel irányította a testületek munkáját, képviselte a szervezetet. Megbízásának letelte után már nem vállalt funkciót, de miután a közgyűlés tiszteletbeli elnökké választotta, még mintegy tíz évig támogatta, segítette az Őt követők tevékenységét.

A Pulszky Társaság kezdeményezését, hogy kerüljön emléktábla annak a Szent István körúti háznak a falára, ahol évtizedeken át élt, támogatta az a három intézmény, amelyek irányításában nyugdíjba vonulása előtt meghatározó szerepet játszott: a Laczkó Dezső, a Savaria és a Szépművészeti Múzeum. Budapest főváros XIII. kerületi önkormányzata jelentős segítséget nyújtott, a társasház pedig hozzájárult a tábla elhelyezéséhez.

Az emléktábla avatására 2017. február 28-án, kedden 15 órai kezdettel kerül sor a Budapest XIII, Szent István körút 16. számú házon. Emlékbeszédet mond és a táblát felavatja dr. Matskási István, a Pulszky Társaság tiszteletbeli elnöke. A meghívó itt olvasható.