FELHÍVÁS a magyar múzeumok jövőjéért

Most rajtad a sor!

Együttgondolkodásra és cselekvésre hívjuk a 40 év alatti múzeumi szakembereket.

2016. február 5-én újjáalakult a Pulszky Társaság ifjúsági tagozata. Újjáalakult, hiszen ifjúsági tagozat már működött az egyesületen belül, és a korábbi ifjúsági generáció örökségét – a múzeumi kiállítások elemzését, az idősebb múzeumi szakemberek megszólítását és a közös útkeresést – mi is magunkénak valljuk. A kezdeményezés azonban mégis új, hiszen azt valljuk, hogy a megváltozott körülményeknek és kihívásoknak megfelelően új célokat és új feladatokat kell magunk elé tűznünk.

Az ifjúsági tagozat a Pulszky FIAT nevet vette fel, amivel nem egyszerűen a FIATalos lendületet és játékosságot (és egy csipetnyi provokációt), hanem a jövőre irányultságot (fiat = lat., legyen) is kifejezésre kívánjuk juttatni. A tagozat ennek megfelelően rögtön megalakulása után kezdeményezte a Múzeumok Majálisán egy önálló sátor felállítását és berendezését. Célunk az volt, hogy a múzeumi munka megismertetése mellett beszélgetésre invitáljuk a majálisozókat a múzeumok szerepéről, feladatairól. A baráti eszmecserék mellett a majálishoz időzítve a múzeumlátogatók elvárásainak, igényeinek megismerése érdekében egy országos felmérést is elindítottunk.

A Majális hangos-filmes felütése azonban csak a kezdet volt. Meggyőződésünk, hogy a mi generációnknak is van mondanivalója a múzeumok jövőjéről, vannak megoldásaink a múzeumok előtt álló újabb és újabb kihívásokra.

A tagozat szakmai napok, kiállításlátogatások szervezésével szeretné elősegíteni a múzeumközi párbeszéd fenntartását és megújítását és nem utolsó sorban a fiatal múzeumi szakemberek közti, a város- és megyehatárokat átlépő kapcsolatok ápolását. A kezdeményezés Budapestről indult, de meggyőződésünk, hogy az egész hazai múzeumügy szempontjából sikeres csak akkor lehet, ha nemcsak a fővárosi szakemberek mozgalma marad, hanem képes közös munkára hívni az ország összes fiatal szakemberét. Ennek érdekében a havi informális összejövetelek mellett, negyedévente olyan stratégiai megbeszéléseket tervezünk, amelyeken számítunk minden érdeklődő részvételére.

Az alapító csapat célkitűzése szerint az ősszel kerül sor a Pulszky FIAT stratégiájának kialakítására. Ezért MOST várjuk mindazok csatlakozását – dolgozzanak az ország bármely részében és bármely muzeális intézményében – akik érzik, látják, tudják, milyennek kell lennie a magyar múzeumoknak a 21. században, és van véleményük arról, mit tehet ennek érdekében egy szakmai civil szervezet.

Ha érdekel a Pulszky FIAT, írj a pulszkyfiat@gmail.com címre, hogy Téged is értesíthessünk a programjainkról és részt vehess a magyar múzeumok jövőjének formálásában.

A megkezdett munkába bárki bekapcsolódhat, azokat is várjuk, akik (még) nem tagjai a Pulszky Társaságnak.

Csatlakozz Te is, hogy együtt képviselhessük közös ügyünket: a MÚZEUM-ot!

2016. augusztus 26.

A PULSZKY FIAT alapítói

Aranyos Sándor                            Légrády Eszter                              Szabó Attila

Berényi Mariann                          Lukács Fanni                                 Szakács Tamás

Buzár Ágota                                   Kiss Hajnalka                                 Szigethy Zsófia

Czékmány Anna                           Kulich Julianna                              Sziray Zsófia

Faár Tamara                                   Maczó Balázs                                 Török Róbert

Feitl Írisz                                          Melkovics Tamás                         Varga Orsolya

Hajagos Csaba                               Mészáros Balázs                           Vidacs Julianna

Herpai András                               Németh Szandra                          Urbán Franciska

Sári Zsolt                                            Turcsányi Eszter