Felmérés a kulturális örökség megőrzésének és kiállításának kihívásairól és szükségleteiről

Az Európai Unió nagyszabású projektet indított APACHE mozaikszó alatt, mely a kulturális örökség megőrzésének, jövőbeli romlásának és elvesztésének megakadályozására vagy minimalizálása tesz erőfeszítéseket. Korunk lehetőségeinek, technológiáinak alkalmazásával újgenerációs, aktív- és intelligens csomagolóanyagok, kiállítóvitrinek, megőrzést segítő környezetszabályozó anyagok, romlást detektáló eszközök kerüljenek kifejlesztésre. Mindezt múzeumok, levéltárak, könyvtárak, kiállítóhelyek és magángyűjtemények számára költséghatékonyan és mindenki számára elérhető módon megvalósítva.

A program keretében egy nagy nemzetközi felmérésre kerül sor, melyben bárki részt vehet, anonim módon. Közös érdekünk, hogy ebben minél többen vegyünk részt, hozzájáruljunk annak eredményességéhez. Erre való felhívást és az oldal elérhetőségét közreadjuk. Kérünk mindenkit, aki teheti, vegyen részt a jövő műtárgy-, dokumentum és állományvédelmi fejlesztéseinek közös formálásában.

Az űrlap kitöltésével és egyéb kérdésekkel kapcsolatban felvilágosítást tud adni a Magyar Nemzeti Múzeum Műtárgyvédelmi és Restaurátor Főosztálya. (tel.:+36 1 327-7742)   

Felmérés a kulturális örökség megőrzésének és kiállításának kihívásairól és szükségleteiről

Ez a felmérés az EU finanszírozásában az APACHE (Active & intelligent Packaging materials and display cases as a tool for preventive conservation of Cultural HEritage) projekt részeként készül. (H2020-NMBP-ST-IND-2018 programban, a 814496 sz. támogatási megállapodás alapján).

A projekt célja hatékony és megfizethető állományvédelmi megoldások kidolgozása a múzeumok, galériák, könyvtárak és archívumok számára. A kutatás a következők tervezésére és megvalósítására összpontosít:

a kulturális örökség állapotváltozásának többszintű modellezése valamint előrejelzése

új generációs aktív és intelligens tároló-, archiváló dobozok, kiállítási vitrinek kialakítása valamint raktározás-tárolás feltételek javítása;

együttműködési, döntéshozatali eszközök a fenntartható állományvédelemért

Az APACHE projekt tevékenységét és a felmérés eredményességét nagyban elősegíti az Ön adatszolgáltatása, mely hasznos útmutatást nyújt.

Amennyiben érdeklődik a felmérésben való részvétel iránt kérjük, azt töltse ki 2019. szeptember 30-ig. A kérdőív kitöltése körülbelül 20 percet vesz igénybe (kérdések száma: 18)

A felmérés címzettjei: főigazgatók, restaurátorok, gyűjteményfelelősök, gyűjteménykezelők, kurátorok, nyilvántartók, adattárosok, könyvtárosok, állományvédelmi felelősök, szakemberek, akik az állományvédelemben dolgoznak, munkatársak, akik a raktározási vagy kiállítási projektek résztvevői.

Felmérés végső határideje: 2019. szeptember 30.

A kérdőív a következő linken érhető el: http://www.apacheproject.eu/survey/