Kapcsolj ki! – Kapcsolódj be!

Pulszky Fiat nyári szakmai training

A Pulszky Társaság Ifjúsági Tagozata a Pulszky FIAT ingyenes szakmai tréninget szervez múzeumi szakembereknek. A három napos programmal lehetőséget szeretnénk teremteni arra, hogy az ország különböző múzeumaiban dolgozó fiatal szakemberek megismerjék egymást és kötetlenül, de ugyanakkor egymástól tanulva beszélgethessenek a múzeumi munka örömeiről és nehézségeiről, tervekről és eredményekről, sikerekről és kudarcokról.

Időpont: 2018. augusztus 17-20.

Helyszín: Győr,
Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

A Pulszky FIAT tagozat a hazai múzeumokban dolgozó fiatal szakemberek közössége. Célunk az Egyesület 40 év alatti tagjainak – illetve a hazai fiatal múzeumi dolgozók – érdekképviselete. A modern kor kihívásait felvállalva kötelességünknek érezzük, hogy a múzeumi szakmát sui generis szemléletmódunkkal segítsük, más távlatot mutassunk meg a Pulszky Társaságon belül és azon kívül, a nagyközönség és a fenntartók számára. Szakmai meggyőződésünk, hogy a sajátos távlatok bemutatása mellett elengedhetetlen, hogy megfelelő szakmai alázattal a kitűzött célokat rendhagyó, adott esetben radikális eszközök felhasználásával érhetjük el, hogy a mai modern muzeológia hasznára lehessünk. Célunk a hazai múzeumi élet folyamatos megújítása, egy, a társadalom felé nyitott, a kor problémáira reflektáló, a látogatók igényeit minél színesebb kiállításokkal, programokkal kiszolgáló, kulturális központként üzemelő 21. századi múzeumi intézményszervezet megteremtése.

Véleményünk szerint a múzeumok társadalmi megítélését meg kell változtatni. Hisszük, hogy a múzeumok, mint a tárgyi, szellemi és épített örökségünket bemutató intézmények nem csupán tudományos központok, hanem jóval többek ennél. A minden korcsoport és társadalmi réteg felé nyitott múzeum nemcsak fenntartói, vagy egyéni elvárás. A Tagozat célja, hogy a múzeum érték, élmény és „jó hely” legyen!

A részvétel ingyenes. A szállást (kétágyas szobákban a Bencés Gimnázium kollégiumában) és a programokat biztosítjuk, az étkezésről és utazásról a résztvevőknek saját költségükön kell gondoskodniuk.
A résztvevők maximális száma: 20 fő.

Jelentkezni a Pulszky FIAT titkárának, Lukács Fanninak (fanni444@gmail.com) címzett emailben, a jelentkezési lap megküldésével lehet legkésőbb a 2018. július 30-ig.

A TRÉNING PROGRAMJA:

Augusztus 17. péntek
18:00: érkezés, szállás elfoglalása

Augusztus 18., szombat
09:00-18:00: MuseoMental – önismeret- és személyiségfejlesztő tréning.
Vezeti: Mészáros Balázs
Aki múzeumban dolgozik, bizonyosan találkozott már kezelhetetlen tűnő diákcsoporttal, került konfliktusba körülményes látogatókkal vagy kekeckedő kutatókkal és egy kiállítás készítése vagy egy program szervezése kapcsán valószínűleg volt már nézeteltérése a munkatársaival is. A MuseoMental egy olyan tréning, amely pont ezeket a helyzeteket modellezi szituációs játékokkal és érzékenyítő feladatokkal. A gyakorlatok segítségével tesztelheted és megfigyelheted kommunikációs, együttműködési, empatikus és pedagógiai készségedet és segíthetsz másoknak, hogy önmagukat jobban megismerjék. Mindezt azért, hogy azután határozottabban és tudatosabban élhesd meg a jellemző munkahelyi helyzeteket és kezelhesd konfliktusaidat.
Augusztus 19. vasárnap
10:00-12:00 Beszélgetés Káldy Máriával a múzeumpedagógia múltjáról és jelenéről
Káldy Mária 1974 től dolgozott a Szabadtéri Néprajzi Múzeum közművelődési munkatársaként, 2007 és 2016 között, nyugdíjba vonulásáig a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója volt. A látogatóbarát múzeum koncepciójának egyik megálmodója és a hazai múzeumpedagógia egyik megkerülhetetlen szervezője, amiért 2017-ben múzeumpedagógiai életműdíjjal tüntették ki.

Augusztus 20. hétfő
10:00-12:00: Az Ihlet és ideál – Inspiráló szépség és a Maurer Dóra: Hajtogatott idő – filmretrospektív című kiállítás megtekintése és beszélgetés a kurátorokkal
12:00: Szabad program és lehetőség a győri kiállítások meglátogatására
17:00: elutazás

jelentkezési lap