Kisvárda kapta a Poroszlai-emlékplakettet

2018-ban a kisvárdai Rétközi Múzeum kapta a Poroszlai Ildikó-emlékplakettet. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Kismúzeumi Tagozata és Százhalombatta Önkormányzata  által adományozott díjjal a múzeum elmúlt évtized alatt végzett kiemelkedő és példamutató muzeológiai és múzeumpedagógiai tevékenységét ismerték el.

Az egykori Vármúzeum jogutódjaként működő Rétközi Múzeum az alapítása után 23 esztendővel, 1983-ban költözött jelenlegi helyére, a műemlékké nyilvánított zsinagóga épületébe és 2012 óta töretlen ívű a fejlődése. 

2013-ban egy TIOP pályázatnak köszönhetően került sor az épület belső felújítására, átalakultak a múzeum belső oktatóterei, létrejött a Pulyasarok és egy speciális oktatóterem a fogyatékkal élő diákok számára. Az egy légterű zsinagóga méreteiből adódóan több funkciós: egyszerre kiállítótér, foglalkoztató- és hangversenyterem. Ebben a sajátos térben öt virtuális pontot helyeztek el, melyek közül három információs pultként működik. Ezeken olyan saját fejlesztésű, a kiállításhoz szorosan kötődő múzeumpedagógiai játékok futnak, melyek igen népszerűek a látogatók körében. A múzeumépület teljes külső felújítása 2015-ben kezdődött és jelenleg is tart, a munkálatok várhatóna jövő évben fejeződnek be.

Egy TÁMOP pályázat segítségével új múzeumpedagógiai programokat indítottak el és 13 múzeumpedagógiai füzetet adtak ki, ez volt az alapja annak a két díjnak – egy nemzetközinek és egy hazainak -, melyet 2015-ben kapott a múzeum. A Nagy Rajzolás című nemzetközi megmérettetésben Az idő zugai című programjukat az Úttörők-Trail Blazers díjával jutalmazta az angliai szakmai zsűri. A múzeum rendszeresen részt vesz országos múzeumi rendezvényeken. 2015-ben a 21. Múzeumok Majálisa Élőkép-versenyének közönségdíjasa volt. 2017 májusában pedig a Rétközi Múzeum nyerte meg az installációs pályázat fődíját.

A Rétközi Múzeum saját kiadványsorozatot jelentet meg a Rétközi Múzeum Füzetei címmel. Kisvárda kulturális életének meghatározó intézménye, 2015 óta helyet ad a Kisvárdai Jótékony Nőegylet civil szervezetnek is.

A díjat október 4-én a kismúzeumi tagozat kunszentmártoni szakmai napján Hortiné Dr. Bathó Edit, a Kismúzeumi Tagozat elnöke, dr. Vicze Magdolna elnökségi tag, a százhalombattai Matrica Múzeum igazgatója és a névadó családját képviselő dr. Pálóczi Horváth András adta át Dr. Vofkori Mária igazgató asszonynak.