Megjelent a 2018-as, kecskeméti múzeumandragógiai tanulmánykötet

A Pulszky Társaság és annak Múzeumandragógiai Tagozata az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának, valamint számos egyéb szakmai szervezet és intézmény támogatásával 2018 tavaszán nagyszabású konferenciát rendezett. A rendezvényt méltán hatalmas érdeklődés övezte és immár az ott elhangzott előadások anyagából összeállított tanulmánykötet is elkészült.

Kriston-Vízi József (szerk.): Múzeumi örökség-közösség. Múzeumandragógiai tanulmányok, esszék magyar és nemzetközi nézőpontból. Múzeumandragógia VII. Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, Budapest – Kecskemét 2018


A kötet impozáns, gazdagon illusztrált, részletes és átfogó olvasmány mindenki számára. Már a fejezetcímek is- úgymint Lokális? Nemzeti örökség!, Gyűjtemények-örökség formációk, Attraktivitás és örökség, Felnőtt és közösségi tanulás, Digitális technika és múzeumi gyakorlat etc.- szerteágazó változatosságot sugallnak.


A bevezető köszöntők és a szerkesztői előszó után, melyek már rávilágítanak a múzeumandragógia létjogosultságára, helyére a társadalomban, a plenáris előadások leírása rögzíti és szisztematikusan alátámasztja ezeket a gondolatokat. Így, a téma kellő megalapozását követően vethetjük bele magunkat a különböző fejezetek értékes tanulmányaiba.

Összességében elmondható, hogy a kötet kiválóan példázza a hazai múzeumandragógiai törekvéseket és lehetőségeket!

A kötet a Kecskeméti Katona József Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület, valamint a Bács-Kiskun megyei TIT támogatásával készült el.