Múzeumok a társadalmi integrációért

A Pulszky Társaság műhelybeszélgetést szervez Múzeumok a társadalmi integrációért – Fogyatékkal élők számára kínált múzeumi programokról és lehetőségekről címmel 2018. április 21-én, szombaton 14:15-16:00 között

A program helyszíne a Deák Téri Evangélikus Gimnázium díszterme (Budapest, Sütő utca 1.)

Moderátor: Mészáros Balázs

Prezentációk

Sári Zsolt általános főigazgató-helyettes (Szabadtéri Néprajzi Múzeum): A szolidáris múzeum

Az elmúlt években egyre hangsúlyosabb szerepet kap a társadalmi felelősségvállalás a múzeumok életében. Egyre több figyelmet fordítunk a hátrányokkal élő csoportokra. Eleinte leginkább a fogyatékkal élők kerültek a múzeumok fókuszába, egyre több intézmény fordít figyelmet arra, hogy fogyatékossággal élő gyerekek számára foglalkozásokat tartsanak, illetve speciális kiállítások létrehozásával segítik őket a hozzáférésben.  Ennek kiváló példája a Skanzen integrált tábora.  A fiatalok mellett az idősebb korosztály is fontos célközönsége a Múzeum társadalmi felelősségvállalásának. Külföldi szabadtéri múzeumok példáját felhasználva már itthon is elérhető a demenciával élő időseknek szóló múzeumi program. A demens betegek rutinszerű mindennapjainak élményekkel történő feltöltése a Múzeum egyik nagyon fontos célja.

Persze minden esetben felmerül a kérdés, hogyan tudjuk integrálni a „közösséget”, részvevővé tenni a korábban csak passzív nézőt a múzeumban? Mire van mindehhez szükség? Azt gondolom, hogy szükség van egy olyan közös kommunikációs (nyelvi, szöveges, fizikális) mátrixra, amely segítségével a résztvevők párbeszédet folytatnak, megosztják véleményüket, így akkor és ott (abban a kiállításban, alkotásban, kutatásban, stb) közösséggé formálódhatnak. 

Mára bebizonyosodott, hogy a múzeum nem lehet egy tekintélyen alapuló kinyilatkoztató intézmény. Meg kell találnunk azokat a lehetőségeket, amelyekkel a múzeumot elérhetővé tesszük mindenki számára (pl. nemzeti, vallási kisebbségek, hajléktalanok, fogvatartottak hátrányos helyzetű térségekben élők), a múzeum a társadalmi integráció színtere legyen, illetve a sokszínű társadalom és kultúra intézménye.

Németh Ádám, múzeumpedagógus-andragógus, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: Öt érzékkel a múzeumban

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum programjaira mindig is a nyitottság volt jellemző. Így a fogyatékkal élők számára is igyekszünk megfelelni. Az MKVM-ben legnagyobb részt értelmi és látássérült látogatókkal találkozunk, akiknek igényei csoport szinten is jelentősen eltérhetnek egymástól. Előadásom arról szól, miként és milyen programokkal igyekszünk ezekhez az igényekhez alkalmazkodni.

– A kihívások, melyekkel először szembesültünk (ismeretlen igények, alacsony anyagi megtérülés, múzeumi terek és eszközpark sajátosságai, program flexibilitás)
– Az MKVM-ben megforduló hátrányos helyzetű csoportok (értelmi és fizikai sérülésekkel szenvedők)
– Programok értelmi sérülteknek (Oktatás vagy élmény?)
– Programok látás és hallás sérülteknek (kiállításbeli programok, érzékelési hiányosságok kompenzálása)
– Tanulságok

Vattay Liliána, múzeumpedagógus, Magyar Nemzeti Múzeum: Hajléktalan csoportok a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum rendkívül fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű csoportok is részt vehessenek a programjainkon. Figyelmet fordítunk arra, hogy a csoport tagjainak képességeit, önismeretét fejlesszük és motiválttá tegyük a társadalomba való integrációra.

A Máltai Szeretetszolgálat Krisztinavárosi Hajléktalan Centrum csoportja már évek óta tartó gyakorlat szerint heti rendszerességgel látogat budapesti múzeumokat. Ettől az évtől kezdve a Nemzeti Múzeum is csatlakozott ehhez a programsorozathoz. A csoport kis létszámú kb. 5-10 főből áll, minden esetben a Máltai Szeretetszolgálat egy alkalmazottja kíséri a vendégeket. A speciális csoport fogadásában, a nekik nyújtott programban a tárlatvezetők és a múzeumpedagógusok egyaránt részt vesznek. A csoport havi rendszerességgel érkezik, többnyire ugyanazokkal a látogatókkal, emiatt minden alkalommal más módszert és más témát kínálunk  a számukra. A program kapcsán elindult egy workshop-sorozat is, mely alkalmain a Nemzeti Múzeum egyik múzeumpedagógusa is részt vesz.

Bonecz Ervin, social entrepreneur, 90 decibel projectAkadálymentes múzeum

Az akadálymentes szó hallatán mindenkinek a fizikai akadálymentesítés jut eszébe, azonban kevesen tudják, hogy ebbe tartozik a látássérülteknek és hallássérülteknek szóló infokommunikációs akadálymentesítés is. Az elmúlt 4-5 évben a hazai színházak nagyot léptek előre ezen a területen, és egyre több előadás akadálymentes látás- és hallássérültek számára.

De mi a helyzet múzeumi területen? Hogyan és milyen eszközökkel valósítható meg egy múzeumban az infokommunikációs akadálymentesítés a célcsoportok számára? Hogyan adható át a vizuális élmény? Egy gondolatébresztő prezentáció keretében ezekre keressük a választ, felsorakoztatva hazai és külföldi jó példákat.

A prezentációkat kerekasztal-beszélgetés követi. A részvétel ingyenes.