NKA-támogatásból újul meg a magyarmuzeumok.hu

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az NKA miniszteri keretéből 1,5 millió Ft pályázati támogatást kapott, amelyből 2017-ben megújulhatnak a magyarmuzeumok.hu szolgáltatásai és arculata

A Magyar Múzeumok Online a korábbi, sőt folyamatos fejlesztések ellenére is elavult technikailag, ezért a magazintól megszokott minőség megőrzése érdekében szükségessé vált a fejlesztés. Ennek legfontosabb célja, hogy az egyre nagyobb arányú tabletes, vagy telefonos felhasználó is kényelmesen tudja használni szolgáltatásainkat. Alapvetően a felhasználói szokások változása teszi szükségessé az arculat megújítását is, amely azonban egyúttal lehetőséget ad arra is, hogy az oldal rendszerébe bekapcsolhassuk a két éve önerőből megújított Pulszky-honlap tartalmait is, valamint a felhasználók itt is fel tudjanak iratkozni a Pulszky hírlevére.

Változatlanul megmarad az angol nyelvű oldal,  amely a hazai múzeumi élet legfontosabb kapuja a nemzetközi közvélemény felé, és hasonlóan nem változna a szakbloggerek tevékenysége, vagyis gy-egy felkért vagy önkéntes szerző meghatározott ideig vezetett naplója, ahol leírja a múzeumokban szerzett tapasztalatait, vagy ha a múzeumi szakma elismert tagja, akkor szakterületének közérdeklődésre számot tartható gondolatait. A népszerű, aktuális videóhíreket összegző Videótéka is megőrzi eddigi működési elvét: főleg a youtube-on megjelenő múzeumi anyagokat mutatjuk be. Az új okostelefonon és tableten is jól olvasható arculaton viszont megszűnne a jelenlegi rovatrendszer. Az aktuális felhasználói szokásokat követve a tervek szerint a címoldalt egy erős és aktuális kép határozná meg. A cikkek nem rovatrendszerben, hanem kategóriarendszerben lennének kereshetők. A kereső funkció javítása mellett a cikkek alcímei jelentenek majd tájékozódást. Ezzel a módszerrel a friss tartalmakat helyezzük előtérbe, a lap megnyújtásával pedig elérhetőbbé tesszük a néhány nappal ezelőtti, de más-más rovatba tartozó anyagainkat. 

Az eddigiektől eltérően szeretnénk kiemelni a hónap 10 legolvasottabb cikkét, új listaoldalakat kívánunk a cikkekhez kapcsolni, amelyek továbblépésre ösztönzik a felhasználókat. A változásokkal együtt a régi tartalmak migrálására is sor kerül, így természetesen a régebbi cikkek is elérhetőek maradnak majd. A magyarmuzeumok.hu teljes megújulása 2017. májusában várható.