Szakmai nap a szerzői jogokról

A muzeális intézmények, mint képző-, ipar- és fotóművészeti alkotások, vagy akár filmkópiák őrzői és kezelői gyakran szembesülnek a szerzői jogok problémájával. Egyrészt publikációik szerkesztése során maguk is felhasználnak jogvédett tartalmakat, másrészt mint a gyűjteményeikben őrzött jogvédett alkotások és tartalmak őrzői erkölcsi felelősségük van ezek jogtiszta felhasználásáért, a szerzők jogaiknak tiszteletben tartásáért.

Ezért döntött úgy a Pulszky Társaság, hogy éves programjába felveszi egy a szerzői jogokról szóló szakmai nap megrendezését. Az elsődlegesen múzeumvezetők, illetve képző-, ipar-, fotó- és filmművészeti gyűjteményeket vezető muzeológusok számára meghirdetett programmal lehetőséget kívánunk biztosítani a muzeális intézmények és a jogvédő egyesületek közötti együttműködés erősítésére és a múzeumi gyakorlatban felmerülő problémák megvitatására.

Terveink szerint a szakmai nap programját előadások és kerekasztal adják, amelyek keretében az alábbi témák bemutatását tartjuk fontosnak:

– A szerzői jog története
– A szerzői jogok szabályozása Európában és Magyarországon
– A közös jogkezelők és a múzeumok együttműködésének tapasztalatai
– Digitalizáció, adatbázis és a szerzői jogok
– Nemzetközi múzeumi szervezetek (NEMO, ICOM) a szerzői jogról
– kerekasztal beszélgetés a közös jogkezelők (HUNGART, Filmjus, stb,) és a múzeumi szakmai szervezetek (Pulszky, ICOM, MVMSZ, OKSZ) képviselőinek részvételével

A részletes programot július végén tesszük közzé.