Hangversenyek kedvezménnyel

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget kínál a múzeumi dolgozók számára. Jegyeket a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek közönségkapcsolatokért felelős munkatársánál, Megyeri Tündénél lehet igényelni a megyeri.tunde@mtva.hu e-mail címen. Az igénylés névre szóló foglalással történik, visszaigazolást követően a foglalt jegyeket az előadás előtt a helyszínen lehet átvenni és készpénzben kifizetni. Bővebben

Kedvezményes februári koncertek:

február 4. 19.30 – Hangverseny az MR 6-os Stúdióban

CSILLAGOK A STÚDIÓBAN SOROZAT

“Egzotikus franciák”

A francia zene hosszú évszázadok óta fokozott érzékenységgel viszonyul az érzékiséghez, az egzotikumhoz, a látványhoz. Kodály Zoltán úgy fogalmazott, hogy „a francia szemével kapcsolódik a világba, nem csoda, hogy még ha zenét hall is, részt akar belőle a szemének”. Sorolhatnánk az érdekesebbnél érdekesebb példákat a reneszánsz francia szerzők hangfestő madrigáljaitól, a francia barokk operákba illesztett arabos, törökös vagy épp kínaias balettzenékig. És ugyanígy elképzelhetetlen lenne a modern francia zene a távoli országok és földrészek, valamint a távolmúlt művészetének inspirációja nélkül.

Ravel: Seherezáde-dalok, Két héber dal, Madagaszkári dalok, Öt görög népdal
Messiaen: Kvartett az idők végezetéről
Debussy: Bilitis dalok – A pán sípja, Hajfonat
Messiaen: Egzotikus madarak

Vezényel: Kovács János

Közreműködnek:
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara szólistái
Borbély László (zongora)

Kedvezményes jegyár: 2.000 Ft. Jegyigénylés: megyeri.tunde@mtva.hu

február 11. 19.30 – Hangverseny a Zeneakadémia Nagytermében

DOHNÁNYI BÉRLET /4

A klasszikusként tisztelt legnagyobb mesterek, Bachtól, Haydnon és Mozarton át Stravinskyig, mindenféle aggály nélkül használtak fel olyan népszerű, sokak által ismert dallamokat, motívumokat, melyeknek önmagukban csekély művészi, de annál nagyobb használati értéke volt: például fütyülni lehetett vagy táncra ingerelt. Astor Piazzolla a tangóban találta meg a maga zenei nyersanyagát, Stravinsky a Petruskában orosz nótákat, verklizenét éppúgy idézett, mint hamisítatlan bécsi keringőt; John Adams híres-hírhedt operájának táncbetéteiben pedig egy foxtrottra ismerhetünk rá. Vajda Gergely legújabb művét egy globális sláger inspirálja, Seress Rezső 1930-as években írt dala, melyet a világban csak Gloomy Sunday címen emlegetnek.

Vajda G.: Szomorú vasárnap – variációk (ősbemutató)
A. Piazzolla: Aconcagua concerto
I. Stravinsky: Petruska
J. Adams: Nixon Kínában – Az elnök táncai

Vezényel: Vajda Gergely

Közreműködnek:
Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara
Demeniv Mihály (harmonika)

Kedvezményes jegyár: 2.000 Ft. Jegyigénylés: megyeri.tunde@mtva.hu