PULSZKY 30

30 ÉVES A PULSZKY TÁRSASÁG – MAGYAR MÚZEUMI EGYESÜLET!

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alakuló közgyűlését 1990. december 5-én tartották a Magyar Természettudományi Múzeum előadótermében, a Fővárosi Bíróság pedig 1991. április 16-i dátummal hozott végzésével vette nyilvántartásba. Ez a rendszerváltást követően rövid idővel létrejött civil szakmai szervezet mára mintegy 900 fős tagságával meghatározó szerepet tölt be hazai múzeumi világunkban.

Kérdéseiket, javaslataikat az évforduló, az ahhoz kapcsolódó programok és projektek kapcsán a pulszky30@gmail.com e-mail címen várjuk.

A Pulszky Társaság 1992-es éve

1992-ben megszilárdult a Pulszky Társaság szervezeti struktúrája, „újraírták” az alapszabályt, éves költségvetést dolgoztak ki. Folytatódott és kibővült az a széleskörű munka, amelynek célja az volt, hogy minél előbb megszülessen a múzeumi intézmények működésének törvényi szabályozása. Végül erre csak 1997-ben került sor a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 140. törvény elfogadásával. Az 1992-es évről bővebben itt olvashatnak.

A Pulszky Társaság 1991-es éve

Április 16-án, a bírósági nyilvántartásba vétel 29. évfordulóján elindítottuk a Pulszky Társaság 30 évére visszatekintő sorozatunkat. Ez alkalommal a kezdeteket és az 1991-es év történéseit idézzük fel. A sorozat következő részeiben pedig ennek az eseménydús három évtizednek a tevékenységeit vázoljuk fel évenkénti lebontásban, valamint a Társaság létrejöttének és működésének fontos személyeit, eseményeit, eredményeit és kapcsolatait mutatjuk majd be. Az 1991-ről szóló cikkünk már olvasható erre a linkre kattintva.

Pulszky Társaság 30

Harminc éves a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület! 
A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület alakuló közgyűlését 1990. december 5-én tartották a Magyar Természettudományi Múzeum előadótermében. Pontosan egy év múlva, 2021. április 16-án ünnepli a Pulszky Társaság 30. évfordulóját annak, hogy a Fővárosi Bíróság 1991-ben 3531. sorszám alatt az egyesületet a társadalmi szervezetek nyilvántartásába vette.
Most induló sorozatunkban röviden bemutatjuk a Társaság történetének kiemelt eseményeit szeretnénk ismertetni a tagozati munkákat, díjainkat, eredményeinket, beszámolunk a Pulszky 30 kiemelt eseményeiről és felidézzük az elmúlt néhány év jeles eseményeit is. 

Magyar Múzeumi Arcképcsarnok

Készül a második kötet! A magyar múzeumtörténet egyedülálló, nagyszabású vállalkozása volt 2002-ben a Magyar Múzeumi Arcképcsarnok című életrajzi lexikon megjelentetése.
A Pulszky Társaság elhatározta, hogy 18 év után kísérletet tesz az Arcképcsarnok folytatására és az első-második kötet közösen kereshető elektronikus megjelentetésére. A szerkesztőbizottság tagjai Berényi Marianna, Bodó Sándor, Debreczeni-Droppán Béla, Élesztős László, Tóth Arnold és Viga Gyula. A könyv elektronikus kiadását a Pulszky Társaság 30. évfordulójának alkalmából 2021 áprilisára tervezik.
A bizottság munkája révén, és a 2020 februárjában országosan kiküldött felhívás első körében mintegy 450 újabb személy életrajzának feldolgozására érkezett javaslat.

30 éves a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület

Az alapítás folyamatáról, előzményeiről és a Társaság működésének 30. évfordulójáról 2020. december 5. és 2021. április 16. között több rendezvénnyel és kiadvánnyal kívánunk méltó módon megemlékezni. Az évforduló egyúttal lehetőséget kíván adni szervezetünk tagjai és pártolói, támogatói, valamint a magyarországi muzeális intézményekben dolgozók számára, hogy a szervezet múltjának felidézése mellett megvitassuk a jelenlegi helyzetet, és megfogalmazzuk stratégiánkat a szervezet és a szakma jövőjét illetően is.
A Társaság elnöksége 2019. december 5-én, az alakuló közgyűlés 29. évfordulóján tartott ülésén megvitatta, kiegészítette és elfogadta a Deme Péter tiszteletbeli elnök által készített, az évfordulóval kapcsolatban tervezett programokat.