A Pulszky Társaság rendkívüli hírlevele

2015. december 12.

---

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület tagjainak


Tisztelt Tagtársak!

A 2015-ös esztendő végére járván szeretném tájékoztatni Társulatunk tagjait a legfontosabb idei történésekről és szervezetünk tevékenységéről.

Április 24-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartottuk tisztújító közgyűlésünket, amelyen átadtuk a Pulszky Ferenc-díjat Kecskeméti Tibor kollégánknak és tagtársunknak, illetve a Pulszky Károly-díjat Bogdán Melindának és Török Róbertnek, majd meghallgattuk a 2014-ben Pulszky Ferenc-díjban részesült Bodó Sándor előadását.

A szakmai és pénzügyi beszámolók alapján a közgyűlés elfogadta a 2014. évi közhasznúsági beszámolót, majd megválasztotta a választmány, az Ellenőrző Bizottság és az Etikai Bizottság tagjait. Ezt követően az életpálya témaköréről folyt eszmecsere. A közgyűlés jegyzőkönyve és az életpálya kérdéskörével kapcsolatos anyagok (miként számos további információ) megtalálhatók a társaság honlapján: www.pulszky.hu.

Teljes mértékben megújult és folyamatosan gazdagodik a honlap, ahova egyre több információ kerül fel. Októbertől ugyancsak megújult formában juttatjuk el tagjainkhoz és az ezt kérő érdeklődőkhöz elektronikus hírlevelünket.

A hagyományoknak megfelelően lezajlott „Az év múzeuma” és „Az év kiállítása” pályázat. Eredményhirdetésre és a díjak átadására a Múzeumok Majálisa keretében, május 16-án került sor a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében. A fődíjakat a berettyóújfalui Bihari Múzeum és a budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, illetve a miskolci Herman Ottó Múzeum kapta.

Május 21-én az MKVM adott helyet a Hungaricana web-oldalt és szolgáltatást bemutató konferenciának. Szeptember 3-án Tiszaföldváron, a Tiszazugi Földrajzi Múzeumban került sor a kis múzeumi tagozata szakmai találkozójára, ahol a Poroszlai Ildikó-emlékplakettet a jászberényi Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria vehette át. A 40. Nemzetközi Restaurátor Konferencia keretében november 13-án a Magyar Nemzeti Múzeumban adták át a műtárgyvédelmi tagozt Balázsy Ágnes-díját Koncz Pálnak (posztumusz) és Torma Lászlónak. November 26-án az MKVM – Társaságunk közreműködésével – rendezett nagy érdeklődéssel kísért konferenciát „Múzeum mint turisztikai termék” címmel.

Társaságunk képviselői november 6-7-én részt vettek Pilzenben a NEMO szakmai konferenciáján és közgyűlésén. November 20-án szervezetünk kezdeményezésére együttes ülést tartottak a múzeumi területen tevékenykedő, országos hatáskörű szakmai szervezetek (ICOM MNB, MVMSZ, OKSZ, PT) elnökségei. A találkozón több aktuális kérdés megvitatásán túl döntöttek egy, az aktívabb koordinációt és a gyors reagálást lehetővé tevő operatív testület felállításáról.

Mindezekről és számos más érdekes és fontos eseményről, fejleményről, nemzetközi tapasztalatról rendszeresen beszámol Társaságunk elektronikus folyóirata, az eddig az NKA által támogatott www.magyarmuzeumok.hu. A lap iránti érdeklődésről és arról, milyen súlyos anyagi gondot jelent, hogy az NKA még csak most fogja kiírni a 2016-os folyóirat-támogatási pályázatot, a főszerkesztő közelmúltban megjelent cikke ad tájékoztatást (http://magyarmuzeumok.hu/tema/2904_a_letunk_a_tet).

Számos olyan tagtársunk van, aki korábban belépett ugyan a Társaságba, de évek óta nem fizet tagdíjat. Ezzel a levéllel őket is arra biztatjuk, újítsák meg tagságukat, fizessék be 2016-os tagdíjukat (ennek hogyanjáról részletesen olvashatnak a www.pulszky.hu Tagsági ügyek rovatában). Így megkaphatják tagkártyájukat, amely – a jelenleg érvényes kormányrendelet értelmében – a muzeális működési engedéllyel rendelkező intézmények állandó és időszakos kiállításainak ingyenes megtekintésére jogosít és emellett további kedvezményeket is kínál. Azt is kérjük, aki teheti, fizesse felül a tagsági díjat, ezzel is segítve a Társaság tevékenységét, mindenekelőtt a mindeddig sikeresen működő múzeumi szakmai folyóiratunk fennmaradását. Tartsuk életben a magyarmuzeumok.hu-t!

Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy honlapunkon, a Hírek rovatban megtalálhatják pályázataink („Az év kiállítása”, „Az év múzeuma”) és díjaink (Pulszky Ferenc- és Pulszky Károly-díj, Éri István-díj) felhívásait, illetve akkreditált szakmai képzésünk invitálóját, az érvényes határidők megjelölésével.

Amint a fentiekből is látható, a Pulszky Társaság továbbra is aktív, tevékeny résztvevője a hazai múzeumi és kulturális életnek. Jelentős fejlemény, hogy több tagtársunk aktívabban kapcsolódott be a munkába (elsősorban a honlap és hírlevél fejlesztése, szakmai képzés akkreditálása, programszervezés terén). A többieket is hívjuk, vállaljanak többet, legyenek aktívabbak és kezdeményezőbbek, járuljanak hozzá tevékenységükkel, aktivitásukkal ahhoz, hogy a fenntartók, a szakmai irányítás és a közvélemény által is ismertebb és elismertebb legyen 2016-ban megalakulásának 25. évfordulójáról megemlékező egyesületünk. Jelentkezni az elnok@pulszky.hu e-mail címen lehet.

A közelgő ünnepek alkalmából kívánok mindenkinek békés, boldog Karácsonyt és eredményes, sikeres Boldog Új Esztendőt!

Budapest, 2015. december 12.

 

                                                                                            Dr. Deme Péter

                                                                                                    elnök      

---
---