Múzeumok a virtuális térben: körkép itthonról és a világból

A PULSZKY TÁRSASÁG AZ INSTAGRAMON

Főként a külföldi múzeumok közösségi oldalain elindult a #MuseumFromHome és a #MuseumMomentofZen hashtagek használata, az intézmények vidám, megnyugtató, bátorító, motiváló képeket tesznek közzé, segítve az összetartást, kapcsolattartást. Szeretnénk csatlakozni a kezdeményezéshez és ha lehet, minél több hasonló témájú tartalommal megtölteni frissen indított Instagram oldalunkat.

Ebben szeretnénk muzeális intézményeink, kollégáink segítségét kérni. Kérjük, küldjenek nekünk képeket (akár kis szöveggel, üzenettel kiegészítve), és mi megosztjuk az Instagram oldalunkon. A képek a múzeumi élethez, művészetekhez kapcsolódjanak, de ezenkívül lehet valakinek a kedvenc gyűjteményi darabja, vagy bármi, ami kedves, szórakoztató.

Várjuk a képeket az info@pulszky.hu e-mail címre, kérjük, a tárgyban jelöljék meg: “Pulszky Instagram”. Korábban már posztolt képek megosztására is szívesen vállalkozunk (repost), ez esetben a fotó linkjét kérjük megküldeni. 


Ingyenesen letölthető a Herman Ottó Múzeum mintaprojektjét bemutató kiadvány
2020.05.01.

Ingyenesen letölthető a MOKK Tudástárából a miskolci Herman Ottó Múzeum mintaprojektjét bemutató online kiadvány. Minden olyan múzeumi szakember számára ajánljuk a mintaprojekt adaptálását és a hozzá kapcsolódó online útmutató kiadványt, amelyik nyitott rá, hogy múzeumpedagógiai eszköztárában kiemelt helyet kapjon a fiatal korosztály kreativitásának fejlesztése, továbbá arra vágyik, hogy a középiskolás korosztályt bevonva valódi részvételen alapuló együttműködést és a múzeum iránt elfogadó közösséget építsen ki. Részletes kiadványajánló ide kattintva olvasható.

25. Múzeumok Majálisa az online térben
2020.05.01.

2020. május 15-16-án ünnepelte volna a Magyar Nemzeti Múzeum a 25. Múzeumok Majálisát a Múzeumkertben. Az MNM és az egész múzeumi szféra nagy erőkkel készült erre a jeles alkalomra, hiszen ez az egyik legfontosabb közösségi esemény a múzeumok életében. Az idei 25. évfordulón azonban a világjárvány következtében sem egymással, sem a közönséggel nem tudnak a múzeumok személyesen találkozni.
Mivel az idén ebben az időpontban csak a virtuális térben tudunk együtt lenni, ezért a jeles évforduló alkalmából az MNM létrehozta a “25 éves a Múzeumok Majálisa” Facebook-csoportot. További információ erre a linkre kattintva érhető el.

#MUSEUMFROMHOME ÁPRILIS 30-ÁN A BBC-VEL
2020.04.29.

Egész napos  Kultúra a karanténban a BBC tévé- és rádiócsatornáin, valamint social media felületein: kiderül, hogy milyen tevékenységeket, ötleteket, gyűjteményeket és kiállításokat szeretnének a brit múzeumok megosztani a karantén idején a közönséggel. Részletesen ezen a linken olvashatnak az eseményről.

INGYENES ONLINE, DIGITÁLIS MUZEOLÓGIAI TOVÁBBKÉPZÉS
2020.04.24.

Tekintettel a kialakult járványügyi helyzetre, a MúzeumDigitár csapata összefogva kiváló múzeumi és informatikai szakemberekkel, az Infotér Egyesülettel, valamint az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztály szakmai támogatásával ingyenes, online digitális muzeológiai továbbképzést indít a köz- és magángyűjteményekben dolgozó szakemberek, illetve a múzeumi munka iránt érdeklődő, végzős egyetemisták számára.

Az online tanfolyam időpontja: 2020. május 11-22 között, délelőttönként 6 alkalom
Jelentkezni az itt elérhető, online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

További információ erre a linkre kattintva érhető el.

A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATT KIALAKULT HELYZET ÉS VÁRHATÓ KÖVETKEZMÉNYEI
2020.04.08.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából múzeumi szakemberek körében végzett online kérdőíves felmérést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja. A felmérés arra kereste a választ, hogy a járvány következtében kialakult speciális helyzetet a múzeumok hogyan tudják kezelni, illetve milyen következményekkel számolnak, abban az esetben, ha a múzeumok kapui a legrosszabb forgatókönyvvel számolva július végéig zárva lesznek. Bővebben a hírről ezen a linken olvashatnak, a kutatás grafikonos gyorsjelentése pedig erre az oldalra kattintva érhető el.

A PULSZKY TÁRSASÁG HÍRLEVELE
2020.04.06.

A Pulszky Társaság 2020. március 19-ei hírlevele erre a linkre kattintva, április 6-ai hírlevele pedig itt olvasható.

“A LEGNAGYOBB KIHÍVÁS A HÁBORÚ ÓTA”
Amerikai és brit múzeumok vezetői a járványról
2020.04.03.

Miközben a határozatlan ideig tartó zárvatartás miatt a múzeumok rengeteg pénzt veszítenek, számos kérdés felvetődik az intézmények szerepével, lehetőségeivel és gyenge pontjaival kapcsolatban – amerikai és brit múzeumok vezetői nyilatkoztak a járványról és annak látható és lehetséges következményeiről. A cikk ezen a linken olvasható.

MÚZEUMI WEBKONFERENCIÁK
Online tartalmak múzeumi szakembereknek
2020.04.02.

Az elmúlt hetekben számos nemzetközi webkonferenciát hirdettek meg a különböző múzeumi szervezetek honlapjain. Közülük több is kiemelten foglalkozik a koronavírus okozta válság elemzésével, a múzeumok válaszaival, a felmerülő problémák lehetséges megoldásainak keresésével. A webináriumok listáját a Pulszky Társaság honlapján olvashatják.

ONLINE MÚZEUMI TARTALMAK A DIGITÁLIS OKTATÁS TÁMOGATÁSÁRA
2020.04.02.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ fokozott erőkkel dolgozik azon, hogy a hazai muzeális intézmények minél hatékonyabban járulhassanak hozzá a digitális oktatásra történő átálláshoz. Ezért egy igényfelmérő kérdőív kitöltésére biztatták a pedagógus kollégákat, melyre 2020. március 25-ig volt lehetőségük. A kérdőív eredménye erre a linkre kattintva érhető el.

AZ IGAZSÁG PILLANATA
Kik zárták be a múzeumokat?
2020.03.27.

Még alig telt el tíz nap azóta, hogy Európában és az Egyesült Államokban szinte minden múzeum kitette a „MEGHATÁROZATLAN IDEIG ZÁRVA” táblát, máris sorra látnak napvilágot azok a cikkek, interjúk, amelyek a máris leszűrhető tapasztalatokat, a helyzet közvetlen és távlati következményeit elemzik. A szerteágazó információkból és gondolatmenetekből Kalla Zsuzsa készített összefoglalót a Magyar Múzeumok Online felületén.

PÁNIKHANGULATRA KÍNÁLNAK GYÓGYÍRT A MÚZEUMOK
2020.03.18.

“A krízis idején a múzeumok visszatérnek az egyik legfontosabb és legalapvetőbb feladatukhoz: megmutatják, hogy a művészet, a kultúra segítenek minket eligazodni a világban, reményt adnak a mindennapjainkhoz, és megmutatják: nem vagyunk egyedül.” – összefoglaló az OMMIK oldalán.

KULTÚRA? KÖZVETÍTVE!
Lehetőségek az online múzeumi jelenlétre, nem csak a járvány idején
2020.03.18.

Számos múzeum és galéria különféle kreatív, online megoldással próbálja elérni az otthon maradt kultúrára vágyókat. A lehetőségekről bővebben a Magyar Múzeumok online felületén olvashatnak.

#MUZEUMOZZASZOBADBOL
2020.03.16.

A magyarmuzeumok.hu oldalon sorozatot indítottunk, ahol a múzeumok digitális anyagait tematikusan közreadjuk. Ezek az anyagok összegyűjtve ezen az oldalon érhetőek el.

MÚZEUMI IRÁNYTŰ
2020.03.16.

2020. március 16-tól a MOKK ingyenesen letölthetővé tette a Múzeumi iránytű sorozat újabb számos kötetét, amelyek erre a linkre kattintva érhetőek el. A koronavírus miatt zárva tartó muzeális intézmények munkatársainak ezzel is segíteni szeretnénk a témában való minél szélesebbkörű tájékozódást és a hatékony otthoni önképzést.

ZÁRT KAPUK, ONLINE TÁRLATOK
Körkép az európai múzeumok helyzetéről
2020.03.12.

A koronavírus az európai országok közül eddig Olaszországot érintette a legsúlyosabban – minthogy az ország összes múzeuma bezárt, az intézmények rövid időn belül az online felületekhez és tartalmakhoz fordultak. Az intézkedések azonban egyre több országot érintenek: Ausztria, Csehország, Lengyelország, Dánia és Norvégia múzeumai is bezárnak, Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban még csak szigorítottak a látogatási renden. A témáról bővebben itt olvashatnak.