12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

„Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban” címmel szervezik meg a 12. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát 2020. november 9-10-én.

A kétnapos online szakmai konferencián a hazai muzeális intézmények közelmúltban megvalósult online és digitális fejlesztéseit, programjait és eseményeit vizsgáljuk meg, különös tekintettel a járványügyi helyzet okozta kihívásokra. A magyarországi múzeumok azóta ismét megnyitották kapuikat a látogatók előtt, de 2020 tavaszának szakmai tanulságai és fejlesztései hosszú távon fogják átalakítani, amit a digitális múzeumi tartalmak ismeretátadási hasznosításáról gondoltunk. Azóta országos eseménysorozatok valósultak meg sikeresen az online térben, korábban nehezen hozzáférhető múzeumi tartalmak váltak hirtelen széles körben elérhetővé és ismertté, az eddig leginkább sporadikusan jelenlévő digitális pedagógiai segédanyagok értéke pedig egyik napról a másikra felértékelődött a pedagógusok és az egész köznevelés számára.  

Az online konferencia célja így elsősorban az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések, a járványügyi helyzetet követő, lehetséges irányainak kijelölése.  

A szakmai esemény nyitónapját felvezető plenáris előadások keretében elsősorban országos illetőségű kutatások, módszertani fejlesztések és új intézmények kerülnek bemutatásra, ezt követően pedig múzeumi összefogások és együttműködések eredményeként megvalósult nagyszabású online és digitális múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat, rendezvény sorozatokat ismerhetünk meg.  

A konferencia első napjának kerekasztal-beszélgetésén azt járjuk körül, hogy miként lehet a digitális és online múzeumi tartalmakat és múzeumpedagógiai segédanyagok a szociális és testi hátránnyal élők körében hasznosítani. Az utóbbi években ezek a speciális igényű csoportokat érintő múzeumpedagógiai módszertanok és jó gyakorlatok egyre inkább elterjedtek, így érdemes megvizsgálni, hogy a digitális és online múzeumi fejlesztések miképpen adaptálhatóak ezen a területen. 

A szakmai rendezvény témájához kapcsolódó nyílt felhívásra beérkezett digitális és online múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10-10 percben történő prezentációjára a konferencia második napján kerül sor. A konferencia ezen részében a digitális és online térben megvalósult Múzeumpedagógiai Nívódíjjal elismert fejlesztések, valamint az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című program keretében elkészült projektek is bemutatkoznak.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a témába illő helyszínspecifikus kísérőprogramok egészítik ki, köztük az Édes Anna / Kosztolányi – Trianon 100 című kiállításhoz kapcsolódóan.

A szervezők fenntartják programváltoztatás a jogát.

Az online szakmai konferencián való részvétel díjtalan, regisztráció nem szükséges, az a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Facebook oldalain és a Youtube-on lesz mindenki számára elérhető.

A konferencia programja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum oldalán érhető el.