A múzeumok koronavírus-járvány utáni újranyitása

Szakmai ajánlás és ütemterv minden muzeális intézménytípus számára

Ahogyan Európa számos országában, a COVID-19 járvány csillapodásával párhuzamosan hazánkban is fokozatosan újraindul a kulturális élet. A szabadtéri múzeumok és kiállítóhelyek korlátozott újranyitását követően várható a zárt termes múzeumok kiállításainak és közösségi tereinek, továbbá könyvtárainak, kutatószolgálatainak megnyitása is, a távolságtartásra vonatkozó óvintézkedések (illetve létszámkorlátozás és egészségügyi előírások) betartása mellett. Az újranyitásra való felkészülés segítéséhez közzétesszük az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Múzeumi Főosztálya által az intézményvezetők számára kidolgozott ütemtervet. Ebben intézményi besorolás szerint, az egyes múzeumtípusokra lebontva olvashatók a járványügyi korlátozások fokozatos feloldását követő 2-4 hetes időszak tennivalói. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztálya által kidolgozott ütemterv ide kattintva érhető el.


A tájházak esetében a termes múzeumokra vonatkozó szabályok az iránymutatóak, ezek megnyitásának módjával szükséges összehangolni az intézkedéseket.

A tájházak újraindítási lehetőségeiről készített javaslat
(készítette: az Emberi Erőforrások Minisztériuma ajánlásai alapján a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága)


A szabadtéri kulturális rendezvényekre vonatkozó szabályok Magyarországon
(készítette: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága)