A Pulszky Társaság 2010-es éve

Erre az esztendőre is igaz, hogy szűkös az írott és hozzáférhető források köre. Pedig a Társaság több fontos program és rendezvény kezdeményezésében és megvalósításában kulcsszerepet játszott és a korábbiaknál szorosabban működött együtt más múzeumi szakmai szervezetekkel. 

Március elején is több szervezet közösen rendezett szakmai konferenciát a pesti vármegyeházán. A „Régészeti örökségvédelem és a múzeumok” című program fő védnöke a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. A szervezők minden hazai régészt, régészettel kapcsolatos intézményt és hivatalt meghívtak, lehetőséget kívántak nyújtani a régészet változó helyzetével és lehetőségeivel kapcsolatos különböző vélemények bemutatására és ütköztetésére, közös célok kialakítására. Délelőtt öt vitaindító előadás hangzott el, majd délután szabad, kötetlen vitára került sor a régészeti örökségvédelemről és a múzeumok szerepvállalásáról.

Március végén a Társaság az előző évben „Az év múzeuma 2008” címet elnyert Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezte meg éves közgyűlését. Ezen  a beszámoló és az éves program megvitatása és elfogadása mellett átadták a Pulszky Károly-díjat Mácsai Anettának, az érdi Földrajzi Múzeum munkatársának (a Pulszky Ferenc-díjat ebben az évben jelölés hiányában nem adták ki). Ezt követően a jelenlévők szakmai nap keretében megvitatták a minőségbiztosítás kérdéseit, valamint a múzeumai szakmai etikai kódex előterjesztett anyagát. Erről decemberben egyeztetést tartottak a négy országos múzeumi szervezet képviselői. A szakmai napon ugyancsak megvitatták és elfogadták „Az év kiállítása” pályázat és díj megalapításáról szóló előterjesztést. November közepén még egy szakmai napot is szervezett a Társaság „A kiállítás mint kulturális élmény” címmel, az Országos Közgyűjtemények Szövetségével és a Magyar Nemzeti Múzeummal közösen. A kezdeményezés célja az volt, hogy elismerjék a legeredetibb, magas színvonalon megvalósított állandó vagy időszaki kiállítást, amely új tudományos eredményeket mutat be, amely új technológia kreatív használatát igényli, kapcsolt kezdeményezéseket, például a művészet vagy a tudomány területét érinti, a kiállítási programot szokatlan megközelítéssel mutatja be, illetve új látogatói rétegeket von be. Meghirdetésére első ízben 2010 decemberében került sor. 

A Népszava összefoglalója az Év Múzeuma pályázatról

„Az év múzeuma 2009” pályázatra hét intézmény nevezett. A szakmai szervezetek képviselőiből álló bíráló bizottság a hagyományos módon a beküldött anyagok mellett a helyszínen is tanulmányozta az intézmények működésének minden elemét. Döntésük alapján a Múzeumok Majálisa első napján, május 15-én a budapesti Hadtörténeti Múzeum és a gyöngyösi Mátra Múzeum vezetői vehették át az elismerést igazoló táblát és oklevelet. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum és a Tiszazugi Földrajzi Múzeum (Tiszaföldvár) különdíjat kapott.  

A Nemzeti Kulturális Alap 2010-ben kétéves átfogó programot indított „A felemelő század címmel. A program a 19. század művészeti, kulturális, művelődési, intézményi és társadalmi értékeit helyezte a középpontba, üzenve egyúttal a 21. századnak. A program részeként június közepén Salgótarjánban indult útjára egy több mint egyéves vándorkiállítás, amelyet a Megyei Múzeumi Igazgatóságok Szövetsége, a Pulszky Társaság és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésével, az NKA jelentős támogatásával valósítottak meg.

Forrásaink szerint az ifjúsági tagozat tagjai áprilisban a gyöngyösi Mátra Múzeum kiállításaival és működésével ismerkedtek meg. A kismúzeumi tagozat ezúttal is októberben rendezte éves szakmai találkozóját, most Mátészalkán, a Szatmári Múzeumban. A Poroszlai Ildikó-emlékérmet a balassagyarmati Palóc Múzeum igazgatója, Lengyel Ágnes vehette át.

A NEMO (Európai Múzeumi Szervezetek Hálózata) ebben az esztendőben Dániában, Koppenhágában tartotta szokásos éves közgyűlését. Sajnos nincs forrásunk arról, képviselte-e valaki a Pulszky Társaságot.

A Társaság 2010-es évének kronológiája itt érhető el.

Deme Péter – Török Róbert – Andor Anna Klára

 

Források

A Pulszky Társaság iratai a Magyar Nemzeti Múzeum Adattárában.

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/kiallitas/89_a_lehetosegek_orszaga 

http://archiv.magyarmuzeumok.hu/kiallitas/80_megallas_nelkul 

https://mult-kor.hu/20100225_regeszeti_oroksegvedelem_es_a_muzeumok?print=1.  

MúzeumCafé, 2010/4. 21-23. oldal (Hamvay Péter: Világnapi majálissal ünnepelnek a hazai múzeumok – újabb elismeréseket tervez a Pulszky Társaság).

Népszava, 2010. május 17. 11. oldal (Bihari Tamás: Gyerekbarát fesztivál a történelem jegyében).

Nógrád Megyei Hírlap, 2010. október 20. 3. oldal (Emlékérem a Palóc Múzeumnak). 

Tolna Megyei Népújság, 2010. november 15. 2. oldal (T.V.: Rendeznek levéltári és múzeumi konferenciát is).

Vasárnapi Hírek, 2010. május 16. 14. oldal (Az év múzeumai)

‹‹ 2009 2011 ››