DIGITSTRAT – Szakmai nap a digitalizálásról

A digitalizálás a kulturális emlékezetet őrző közgyűjtemények tevékenységének egyre fontosabbá váló eleme, olyan eszköz, amely a muzeális intézmények alapfeladatainak ellátását egészen új alapokra helyezi. Biztosítja a közgyűjteményekben őrzött tudás hosszú távú megőrzését, széles körben való hozzáférhetővé tételét, a kiállítási és múzeumpedagógiai tevékenység megújítását és a kulturális javak állományvédelmét.

A múzeumi digitalizálás tervezése, fejlesztése érdekében az 1997. évi CXL-es törvény legutóbbi módosítása alapján a múzeumoknak digitalizálási stratégiát kell készíteniük. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület (a Múzeumi Informatikai Szakfelügyelettel és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségével együttműködve) a múzeumi digitalizálás helyzetéről, a folyamatban lévő digitalizálási projektekről szóló szakmai nap megrendezésével kívánja ezt elősegíteni.

A szakmai nap keretében elhangzó előadások az országos közgyűjteményi digitalizálási stratégia ismertetése mellett konkrét gyakorlati tanácsokat kívánnak nyújtani a múzeumi digitalizációs stratégia elkészítéséhez, s kiemelt figyelmet szentelnek a jó gyakorlatok, a jelenleg futó helyi digitalizációs projektek bemutatásának. Célunk, hogy a szakmai találkozó segítségével előmozdítsuk a múzeumok digitalizációs gyakorlatának egységesülését, és a múzeumi aggregációs szolgáltatások fejlesztése érdekében új együttműködések kialakítását. Az előadások mellett a program lehetőséget nyújt a múzeumi informatikai szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokkal való kapcsolatfelvételre is.

A szakmai nap időpontja: 2016. április 15. 10:00-17:00

A szakmai nap helyszíne: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi utca 16.

Jelentkezési határidő: 2016. április 7.

Jelentkezni az alábbi elektronikus regisztrációs felületen lehet.

Digitstrat szakmai nap jelentkezési lap

A részvételi díj, amely magában foglalja az ebéd költségét is: 2500 Ft

(2016-os érvényesítő matricával rendelkező Pulszky-tagoknak: 1500 Ft)

A részvételi díj befizetési határideje: 2016. április 12.

A részvételi díj kizárólag átutalással fizethető, a Pulszky Társaság K & H Banknál vezetett 10200830-32323599-00000000 számú bankszámlájára történő banki átutalással. Kérjük, az átutalás közlemény rovatában minden esetben tüntessék fel teljes nevüket, intézményi átutalás esetében a kedvezményezett munkatársak teljes nevét.

A szakmai nappal kapcsolatos további információ Mészáros Balázstól, a Pulszky Társaság irodavezetőjétől kérhető az info@pulszky.hu email címen vagy a  +36 30 251 77 10-es telefonszámon.

Budapest, 2016. február 15.

Dr. Deme Péter elnök

Digitstrat szakmai nap tervezett programja