Elnöki köszöntő 2022-re


Tisztelt Tagtársaim, kedves Kollégáim!

Ismét eltelt egy év, amelyről a bezártság falai között gyakran úgy gondoltuk, hogy percei, órái csak cammognak, és szinte megállt körülöttünk az idő. Máskor pedig egyik pillanatról a másikra felgyorsultak és magukkal ragadtak az események bennünket, mint például a koronavírus-járvány utáni májusi múzeumi nyitás során.

2020 után 2021-re ugyancsak elmondhatjuk, hogy a folyamatos újratervezés éve volt. Miközben 2020 tavaszán egy addig nem ismert, az egész világ működését és mindennapjainkat egyaránt megbénító világjárvány híreit figyeltük, majd igyekeztünk alkalmazkodni a helyzethez, és az online térben növelni a múzeumi megjelenést. 2020 végére már tudtuk, hogy van védőoltás, és reméltük, hogy életünk visszarázódik a normális kerékvágásba. Ez persze csak részben történt így, hiszen egy évvel ezelőtt még nem számolhattunk az újabb és újabb járványhullámok hatásaival.

Mi az, amiért mégis fontos és kiemelkedő volt a múzeumi kollégák és a Pulszky Társaság számára is 2021?

Talán a leginkább emlékezetes éppen a kitartás, a megújulás készsége, a kreativitás és alkalmazkodókészség, amely a szakmánkban dolgozók túlnyomórészét jellemezte. A Pulszky Társaságban nem mondtunk le a szervezetünk 30. évfordulójával kapcsolatos terveinkről, és azokat – noha sokszor újratervezett formában – többségében megvalósítottuk, vagy közel állunk a befejezésükhöz.

Ha 2021-ből a szervezetünket meghatározó mozzanatokat akarom kiemelni, talán a Múzeumi Távlatok online beszélgetéssorozatára kell először gondolnom. A különböző, a múzeumi szakmát érintő témát összefoglaló tíz alkalom összességében többszázat meghaladó nézőt vonzott. A kényszerű, mégis innovatív megoldás révén a sorozat valamennyi programja nemcsak egyidejűleg, hanem utólag is visszanézhetővé, és ezáltal sokak számára hozzáférhetővé vált. S mi több, eredeti tervünket bővítve az elhangzott beszélgetések szövegét is hamarosan közreadjuk, egyelőre online formában.

2021. szeptember 16-án személyes jelenléttel, a társ szakmai szervezetek vezetőivel, minisztériumi meghívottakkal köszönthettük a Magyar Nemzeti Múzeumban szervezetünk jubileumát, adhattuk át szakmai díjainkat, majd baráti találkozón idézhettük fel a közel egy emberöltő alatt történteket. 2021-ben mind Az Év Múzeuma, mind Az Év Kiállítása elismeréseket ugyancsak méltó körülmények között, előbbit a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva, utóbbit önálló, a múzeumi kiállítások megújulásának témájával foglalkozó országos konferencia keretében adhattuk át.

Folytatódtak és a befejezéshez közel állnak a Múzeumi Arcképcsarnok munkálatai, megjelent a szervezet történetét bemutató kronológia, elkészültek a szervezetünk jeles szereplőivel tervezett interjúk – ezek feldolgozása és rövidített formában történő közreadása még előttünk álló feladat.

A korábban Szombathelyre tervezett múzeumandragógiai konferenciánk átkerült az online térbe, szintén nagy számú érdeklődő részvételével és önálló nemzetközi szekció munkájával zajlott le. Örömteli esemény, hogy ebben az évben online formában megjelent a 2019-es nyíregyházi konferencia teljességre törekvő kiadványa, és a 2021-es konferencia válogatott előadásai ugyancsak hozzáférhetővé váltak. Jelentős lépéseket tett szervezetünk a múzeumok és fenntarthatóság korszerű és előremutató értelmezésében, konferenciájával, workshop sorozatával, amely jövőbeli tevékenységünk egyik meghatározó iránya lehet. A meghatározó tagozataink munkája 2020-hoz képest megerősödött, és nagy lendülettel indult el önkéntes programunk is. A korábbi gyakorlatot bővítve növeltük jelenlétünket a NEMO-ban, kutatási programokat segítettünk, másoknak partnereinkkel együtt fórumai, közreadói lehettünk.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület folyamatos megújulását jelzi az arculat részeként honlapunk külső átalakítása, és rendkívül fontos, hogy a gyakornoki program révén, a céltudatos szerkesztői tevékenység nyomán a Magyar Múzeumok Online gyakori frissülésével együtt is igazi szakmai fórummá, ugyanakkor széles olvasóközönség számára vonzóvá vált.

E rövid levél nem akar és nem is tud teljes számvetést adni az elmúlt évünkről, mégis, úgy gondolom, hogy ezer főt meghaladó taglétszámunk stabilitást sugároz. Szomorú személyes veszteségeink mellett ez az év kitartásról, összefogásról, egymás segítéséről, és szakmánkban az innovatív készségeinkről, a jövő építéséről is tanúbizonyságot tett.

Minden kedves Tagtársamnak, Kollégámnak jó munkát, eredményes, boldog új évet, egészséget, jó baráti és kollegiális közösségi alkalmakat kívánok!
 

Szentendre – Budapest, 2022. január 5.

Dr. Bereczki Ibolya
elnök
Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület