Hangolódjunk közösen az év egyik legnagyobb múzeumi eseménysorozatára! – Múzeumi Örömóda, avagy zenei kihívás

A zene lényegét nagyon nehéz szavakba önteni, hiszen a zene sokkal több, mint pusztán kottára vetett hangjegyek összessége. A zene egyszerre hihetetlen mélység és fennkölt magasság, máskor csupa játék, kifogyhatatlan örömforrás, s nem utolsó sorban – e gyakran bábeli zűrzavarban – az egyetlen közös nyelv, mely fénysugárként képes behatolni az emberi szívekbe. Képes hidat, összhangot és harmóniát teremteni.

E gondolatok mentén indul útjára az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja, és többek között a zene kifogyhatatlan eszköztárát hívja segítségül, hogy bemutassa és erősítse a múzeumok harmonizáló, testet-lelket felüdítő szerepét.

Kedves múzeumban dolgozó Kollégák!

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei mottójához és központi gondolatához kapcsolódva az országos rendezvénysorozat felvezető kampányának keretében közös örömzenélésre, – vagy ha úgy tetszik –zenei kihívásra várunk minden énekelni, zenélni szerető múzeumi kollégát. Arra biztatjuk a már működő, vagy az erre az alkalomra verbuválódott kis közösségeket, kamarakórusokat, zenekarokat, hogy egy közös zenei produkción keresztül engedjenek bepillantást a múzeumi közösség életébe, s rajtuk keresztül a múzeum sokszínű világába.

Ismerjük meg egymást! A kihívás nagyszerű lehetőség, hogy a múzeumi világ kicsit közelebb kerüljön egymáshoz.Fedezzük fel egymás rejtett képességeit, tudását! A zenés bemutatkozás reményeink szerint a nagyközönséghez is közelebb hozhatja a múzeumokat. Mutassuk meg, hogy a múzeumi világ egy izgalmas, színes játszótér, a falak mögött fáradhatatlanul munkálkodó múzeumi szakemberek sokoldalú, színes egyéniségek, akik most különleges módon kínálják a múzeumi kényeztetést és harmóniát.

A játék menete:

1. Van már énekkarotok, zenekarotok, ahol munka után a kollégákkal összejöttök egy kicsit együtt zenélni, lazítani, feltöltődni? Ha még nincs, most itt a lehetőség, hogy létrehozzatok egyet!

2. Válasszatok egy számotokra kedves dalt vagy zeneművet és tanuljátok meg.

3. A megtanult darabról (önállóan, vagy hangszerrel kísérve) készítsetek felvételt, töltsétek fel a Youtube csatornátokra és küldjétek el a linkjét az oszifesztival@skanzen.hu e-mail címre. Beküldési határidő: 2021. szeptember 20.

4. A produkciókat megosztjuk a Múzeumi Örömóda facebook csoportban és közönségszavazást indítunk. A legtöbb szavazatot elnyert alkotásokat az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón vetítés keretében láthatja a közönség.

Egy kínai mondás szerint “Amelyik otthonban zene szól, ott apa és fiú között szeretet honol”. A zene a szeretet húrjait pendíti meg, s az ilyen otthonba jó belépni.

Tegyük a múzeumainkat is egy ilyen hellyé!