Légy részese egy határtalan projektnek a Múzeumi Őszi Egyetemen! – 2021. szeptember 12-17.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) 2021. szeptember 13. és 17. között Múzeumi Őszi Egyetemet szervez Szentendrén, melyre magyarországi és szlovákiai múzeumi szakemberek jelentkezését várja.

Az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Programban megvalósuló Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért (SKHU/1902/4.1/048 FUMU) elnevezésű projekt keretében megszervezésre kerülő Múzeumi Őszi Egyetem lehetőséget nyújt a szakmai fejlődésre, kapcsolatépítésre, valamint új múzeumi projektek tervezésére.

A Múzeumi Őszi Egyetem ötnapos komplex szakmai programja alatt a 20 résztvevő (10 szlovákiai és 10 magyarországi múzeumi szakember) megismeri a kortárs múzeumi problémákat, fejlesztéseket, valamint elsajátítja a projekttervezés módszertanát. Csoportmunka keretében a szlovák-magyar határon átívelő projektek terveit dolgozzák ki kiemelkedő múzeumi szakemberek mentori segítségével. A nemzetközi együttműködésben létrehozandó projekttervek olyan releváns és időszerű “forró témákhoz” kapcsolódnak, mint például a múzeumok és a fenntarthatóság kérdése, a múzeumokra a turizmus élénkítésében váró szerep, vagy a hátrányos helyzetű csoportok múzeumi eszközökkel történő bevonása. A projekttervezés folyamata műhelygyakorlatok keretében Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, inspiráló Skanzen-környezetben zajlik majd.

Budapesti, esztergomi és szentendrei múzeumi helyszíneken jelenleg zajló kiemelkedő jelentőségű múzeumi fejlesztések kulisszatitkaiba is betekintést nyerhetnek a szakma program során a résztvevők. Már megvalósult nemzetközi múzeumi együttműködésekről, projektekről vagy szakmai díjakkal elismert múzeumi fejlesztésekről adnak képet a Múzeumi Őszi Egyetem felkért előadói, akik a hazai múzeumi szakma kiválóságai, neves szakemberei.

A résztvevők számára a Múzeumi Őszi Egyetemen való részvétel a szállással, étkezéssel, valamint a külső helyszíneken zajló szakmai programokkal együtt ingyenes. A Múzeumi Őszi Egyetem az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A Múzeumi Őszi Egyetemen nem zárul le szeptemberben, a résztvevők publikációs lehetőséghez is jutnak, a Múzeumi Őszi Egyetemen alatt általuk kidolgozott projekttervek további munkájukkal maradandó formát nyernek, és a MOKK Múzeumi iránytű kiadványsorozatában jelennek meg 2022-ben angol nyelven.

A rendezvény nyelve: angol.

A jelentkezési határidő: 2021. augusztus 8., vasárnap

A Múzeumi Őszi Egyetemre történő jelentkezéssel kapcsolatos információk!

További információ és a tervezett program itt érhető el!

Angol nyelvű felhívás!