Lesz-e fordulat a múzeumi kiállítások világában? – Az Év Kiállítása 2021 díjátadó és szakmai konferencia

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület szakmai konferenciáján a múzeumi kiállítások megváltozott státusza – az elzártságra, a bezártságra és a nyitásra adott kurátori és látogatói reakciók elemzése – kerül a fókuszba. Az elmúlt másfél év számos tapasztalattal és tanulsággal szolgált a kulturális intézmények, közöttük a múzeumok számára.

Nemcsak a hosszú zárva tartás kihívásai, hanem a folyamatosan változó látogatói igények és a társadalmi, technológiai környezet innovációi is állandó megújulásra inspirálják a múzeumok világát. Legfontosabb kommunikációs csatornánk a kiállítás: a gyűjtemények és a közönség találkozásának kontaktzónájában egyre nagyobb szerepet kapnak a valós múzeumi tereket kiegészítő, értelmező vagy helyettesítő virtuális terek.

Lesz-e fordulat a múzeumi kiállítások világában? – Új műfajok és megközelítési módok
Az Év Kiállítása 2021 díjátadó és szakmai konferencia

Időpont: 2021. október 25. hétfő

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi u. 16.)

Tervezett program

9:30 – 10:00 Regisztráció

10:00 – 10:20 Köszöntők
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója
Dr. Fülöp Péter, művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma (felkérés alatt)
Dr. Bereczki Ibolya, a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elnöke

10.25 – 10.50 Az Év Kiállítása 2021 díjátadó

11:00 – 11:20 Hozott-e újat a pandémia a kiállítások világába? – dr. Kalla Zsuzsa
11:25 – 12:25 Kerekasztal beszélgetés
Moderátor: Bajzáth Judit
Résztvevők: Mihalkov György, dr. Tóth Imre, dr. Róka Enikő, dr. Katona Júlia

12:30 – 13:30 Ebédszünet

13:30 – 13: 50 Új műfajok? Digitális technológiák és virtuális kiállítások – Berényi Marianna
13:55 – 14:55 Kerekasztal beszélgetés
Moderátor: Varga Benedek
Résztvevők: dr. Ruttkay Zsófia, Kovács Vera, dr. Sári Zsolt, Tóth Dóra

15:00 – 15:20 Megváltozott látogatói igények és szokások – kiállítási válaszok – Gózon Ákos
15:25 – 16:25 Kerekasztal beszélgetés
Moderátor: Pacsika Márton
Résztvevők: Fogas Ottó, Sóki Dia, Kedves Csaba, dr. Vásárhelyi Tamás, dr. Török Róbert

16:30 – 16:35 Zárszó
 


A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, kérjük, itt regisztráljon 2021. október 18-ig!
A programot az érvényes járványügyi szabályok szerint tartjuk meg, kérjük, hogy azon védettségi igazolvány birtokában vegyen részt.


 
A járvány idején a közönségünkkel való legfontosabb kommunikációs csatornánkat veszítettük el időlegesen – valós veszélynek látszott, hogy aki egyszer „leszokik” a múzeumba járásról, nehéz lesz visszacsábítani. Ugyanakkor erőteljesen érzékeltünk két másik, a fentiekkel ellentétes folyamatot is. A kényszerű bezárások idején láthatólag sokan szenvedtek elvonási tünetekben – döbbenetes nagyságrenddel nőtt a virtuális múzeumi tereket felkeresők tábora. Az információszerzés, a kimozdulás, az élvezet és a gyönyörködés terepévé is vált az otthoni monitor.

A múzeumok – elsősorban a jelentős informatikai és szakmai erőforrással rendelkező, nemzetközi hírű, országos intézmények – rendkívüli gyorsasággal nőttek fel a feladathoz, álltak át a valós térben megvalósuló kiállításokról a virtuálisan fogyaszthatókra. Új műfajok honosodtak meg, blogok, digitális tartalmakkal bővített adatbázisok, ismeretterjesztő kisfilmek, animációk, játékok, az oktatást támogató múzeumpedagógiai programok váltak a napi múzeumi rutin szerves részévé. Ezen túl természetes módon megnőtt a szabadtéri bemutatók jelentősége – egyre többen „költöztek ki” a terekre, a falakra, bizonyos értelemben múzeumi felületté vált a városi tér: történeti, tematikus séták sokaságát indították el a közgyűjtemények is.

A koronavírus-járványt követő nyitás pillanatában még egy meglepetés várt a múzeumokra. A virtuális tartalmak fogyasztása után megnőtt az igény a saját élményre, a közvetlen tapasztalatra – soha nem látott népszerűségnek örvendenek az elsősorban városi téren kívüli kiállítóhelyek, a kirándulások, országjárások érdekes, értelmes célpontjaiként működő múzeumi kiállítások.A gyors változások nyomán időszerű a konferencián előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében párbeszédet és közös gondolkodást kezdeményeznünk a kiállítások aktuális elméleti és gyakorlati kérdéseiről.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében szervezett szakmai rendezvényre elsősorban a muzeális intézmények munkatársait várjuk. Muzeológusok és kurátorok, az ismeretátadási és a kommunikációs kollégák, informatikai és digitalizálási szakemberek, a grafikai tervezés, vizuális megjelenés, kiállításrendezés szakértői számára egyaránt hasznos ismereteket és inspiráló gondolatokat kínálnak a program előadói és a kerekasztalok beszélgetőtársai.

A konferencia Az Év Kiállítása 2021 díjak átadásával kezdődik. A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület 2010-ben alapította Az Év Kiállítása díjat, amely a muzeális intézmények kiállítások megvalósításában megnyilvánuló tudományos felkészültségét, kreativitását, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességét jutalmazza, egy múzeum állandó vagy időszaki kiállítását kiválasztva. 2021-ben a kiállítások bekerülési költsége szerinti két kategória mellett egy új kategóriában, a virtuális kiállítások mezőnyében egy harmadik díjat is átadunk. A megmérettetésben részt vehetnek a Kárpát-medence határon túli, magyar vonatkozású gyűjteménnyel rendelkező muzeális intézményei is.

További információ: info@pulszky.hu