Új időpontban az online Múzeumi ReStart!

Egy mindent elsöprő világjárvány kellett ahhoz, hogy 25 év után a magyar múzeumok ne tudják megrendezni két napos ünnepüket, a Múzeumok Majálisát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kezdeményezésére azonban a rendezvény – kicsit másképp –, kifejezetten a szakmai közönség számára, a múzeumi kollégák részvételével az újra találkozás, a megújulás, az újraindítás jegyében kerül megrendezésre.

A világjárvány első hulláma megakadályozta, hogy májusban megrendezzük a Múzeumok Majálisát, a második hullám pedig azt, hogy a Múzeumi ReStart programjait élőben szervezzük meg. Nagyon sokan vártuk, hogy a szeptemberi közös konferencián újra találkozzunk, megbeszéljük, elemezzük tapasztalatainkat, együtt elindítsuk őszi szakmai programjainkat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a járvány terjedése miatt úgy döntött, hogy több ágazatban személyes jelenlét mellett nem szervezhetők szakmai tárgyú rendezvények, a szakmai tanácskozások a közfeladat ellátásához közvetlenül kapcsolódó rendezvényeken kívül kizárólag online módon tarthatók meg. Ennek megfelelően a Múzeumi Restart programja és időpontja is változik. A

2020. október 9-én, pénteken

tartandó egésznapos online programsor a magyar múzeumok közös innovatív programja lesz, ahol az élőben közvetített díjátadó ünnepséget, szakmai nagyelőadást 11 egymás mellett futó workshop követi. Amíg a szeptember 26-i programon 22 főben kellett maximálnunk egy-egy szekció résztvevőinek a számát, most széles körben tarthatjuk meg a workshopokat, úgy hogy a távolság sem korlátozza a részvételt.

RESTART PROGRAMTERV:

10.00 – 10.15   Köszöntők (a szakmai program kezdete)) – élő közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterméből

10.15 – 10.45   A Múzeumok Ma 2020 országos kutatás eredményeinek bemutatása. Kassai Hajnal, az EMMI múzeumi főosztályvezetőjének előadása – élő közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterméből

10.45 – 11.15   AZ ÉV MÚZEUMA 2020, AZ ÉV KIÁLLÍTÁSA 2020 és a Közösségi Múzeum díj átadása – élő közvetítés a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermébő

11.30 – 13.00   1. Délelőtti webinárium (múzeumi szakterületenként külön online workshopok)

13.00 – 14.00   Szünet

14.00 – 15.30   2. Délutáni webinárium (múzeumi szakterületenként külön online workshopok)


 

Az ingyenes online rendezvény kiemelt pillanata lesz a megújult “Év múzeuma”– és “Év kiállítása”-, illetve a 2019-ben elindított “Közösségi Múzeum”-díjátadó, amelyet a szervezők a Nemzeti Múzeum Díszterméből élőben közvetítenek. Ezt megelőzően a résztvevők a “Múzeumok Ma 2020” országos múzeumi kutatás eredményeit ismerhetik meg, amely nemcsak azért fontos, mert ilyen átfogó kutatás a múzeumi szakterületről évek óta nem készült, hanem azért is, mert a szakma képviselői jelentős arányban mondták el a véleményüket, válaszoltak a kérdésekre az elmúlt hónapokban. Így a rendezvény ezúttal nem csupán a legsikeresebb, legjelesebb – díjazott – intézményeket mutatja be, hanem az ágazat egészéről képet ad. A kutatási eredmények minden bizonnyal erős alapot nyújtanak azokhoz a workshopokhoz, amelyeken 11:30-tól és 14:00-tól a különböző múzeumi szakterületek képviselői vehetnek részt. Ennek érdekében a múzeumi szakterületek 11 online szobában ülhetnek össze 2-2 workshopon, ahol a legfontosabb kérdések merülnek fel. A workshopokon egy előadást tervezünk, majd az előadó részvételével egy kerekasztal-beszélgetést a témában. A beszélgetést szakmai felelős moderálja. A résztvevők írásban (online) tehetik fel kérdéseiket.

A workshopokon előzetes regisztrációt követően lehet részt venni, a regisztrációs felület alább a programok alatt érhető el. A workshopokra a jelentkezés kizárólag a múzeumi szakma, a múzeumi kollégák számára lehetséges. A korábbi, szeptember 26-i rendezvényre történő regisztráció érvényes, a már regisztráltakkal e-mailen vesszük fel a kapcsolatot.

Figyelem! A díjátadó és a Múzeumok Ma 2020 előadás résztvevőinek számát korlátoznunk kell az érvényes járványügyi rendelkezéseknek megfelelően, ezért előzetes regisztráció szükséges. Az ehhez szükséges adatokat a meghívottaknak e-mailben küldjük el. A résztvevőknek igény szerint lehetőséget biztosítunk, hogy bekapcsolódhassanak az online workshopok munkájába.

Az előadók és a kerekasztalbeszélgetések résztvevői az új időpont miatt változhatnak.

További információ és jelentkezés a workshopokra: mnm.hu